Ha nincs meg a normájuk, akkor sem kell elbocsátástól tartaniuk

Kategorija: 
Izvor: 

Csak normahiánnyal küzdenek, de nem kell félniük az elbocsátástól azoknak a tanároknak, akik rajta vannak az Oktatási Minisztérium által közzétett, a munkaerő-felesleget összegző listán – ezt mondják az általunk megkérdezett szabadkai iskolák igazgatói.

A minisztériumi lista körül most azért alakult ki felháborodás, mert eddig ezek az adatok nem voltak nyilvánosak, idén viszont elérhetők az Oktatási Minisztérium honlapján. Szabadkán összesen 32 tanügyi foglalkoztatott került fel erre a listára.

Szabadkán a középiskolákban öt, az általános iskolákban 27 dolgozó számít papíron munkaerő-feleslegnek – ennyien vannak rajta azon a listán, amelyet az Oktatási Minisztérium jelentetett meg.  A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából hat személy került fel a minisztériumi listára. Ezek a tanárok azonban nem teljesen feleslegesek, csak nincs ki a kellő óraszámuk. Gubić Selken Klaudia, a Jovan Jovanović Zmaj Á.I. igazgatója: „Két tanárnak csak öt százalék normahiánya van, egynek van húsz százaléka, egynek van tíz százaléka, tehát a hat ember összesen 120 százalék. Nem változott itt semmi tavaly óta. Tavaly is ilyen volt a helyzet, csak nem ment a minisztériumi holnapra, most látható mindenkinek.”

A hiányzó óraszám több módon pótolható, például könyvtári munkával vagy más iskolában való tanítással. Ez utóbbihoz azonban a pedagógust munkaerő-felesleggé kell nyilvánítani, így kerültek a normahiánnyal küzdő tanárok a minisztériumi listára. Iso Planić, a Politechnikai Iskola igazgatója: „A következő tanévben 39 osztályunk lesz. Volt idő, amikor 45 osztályunk is volt. Az osztályok számának csökkenése bizonyos problémákat okoz, de semmi olyat, amit ne lehetne megoldani. Például van négy testnevelő tanárunk, akiknek a következő tanévben a normájuk 380 százalékos, vagyis hiányzik húsz százalék. Ha valaki felkerül arra a listára, hogy felesleg, az nem azt jelenti, hogy valóban felesleg, nem fogja elveszíteni a munkáját. Az csak azt jelenti, hogy a normából húsz százalék hiányzik.”

A listán összesen 4481 személy szerepel, közülük 1312 vajdasági, vagyis a munkaerő-feleslegként feltüntetett, a szerbiai tanügyben dolgozók körülbelül 30 százaléka él Vajdaságban. A tartományiak közül 10 százalék magyar. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, a lista nem végleges, szeptember elsejéig még változhat. „Meghatározott időre munkaviszonyt létesíthetnek még azok, akik teljesen norma nélkül maradtak, másrészt pedig azok, akik részben maradtak norma nélkül, ezt kibővíthetik még, de már ezzel az óraszámmal is gyakorlatilag biztosított nekik a munkaviszony.”

Az iskolaigazgatók szerint hosszútávon komoly problémát jelenthet, ha nincs elég gyerek. Ha ugyanis egy addig létező osztály nem nyílik meg, akkor a tanító vagy tanár valóban munkaerő-felesleggé válik.

Custom Search