Najavljeno Evropsko prvenstvo u rvanju

Sre, 29.07.2015 - 22:19 -- dejan.vukovic

Subotica će od 4. do 9. avgusta biti domaćin Prvenstva Evrope u rvanju za kadete i kadetkinje u slobodnom stilu, rvanju za žene i grčko-rimskom stilu. Na današnjoj konferenciji za štampu najavljeno je ovo Prvenstvo koje će okupiti preko 750 sportista iz 37 evropskih država. 

Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća Subotice zadužen za sport, omladinu i turizam najavio je ovu veliki manifestaciju koja se održava uz pomoć Grada Subotice.  – Čast mi je što mogu da najavim da će se u Subotici održati Prvenstvo Evrope u rvanju za kadete. To je svakako lepa stvar, pogotovo što se održava u tri discipline, u rvanju grčko-rimskim stilom, slobodnim stilom i rvanju za žene. Počastvovani smo što se jedna ovakva manifestacija dešava kod nas, smatram da to i zaslužujemo, s obzirom na to da imamo Rvački klub Spartak koji je jedan od najtrofejnijih rvačkih klubova u celoj Evropi. Hvala svima koji su radili u organizaciji, RSS-u, Ministarstvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, i naravno, RK Spartak. Sigurno nam je u interesu da se ovakve stvari dešavaju kod nas, ne samo zbog popularizacije sporta i širenja pravih vrednosti, već i kao promocija Subotica kao turističke manifestacije. Svi hotelski kapaciteti će tokom ovih dana biti popunjeni, najlepše je to što će biti popunjeni sportistima.

Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije, zahvalio se svima koji su pomogli oko organizacije ovako velikog takmičenja. Pre svih zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta koji prati projekte Rvačkog Saveza, Pokrajinskom sekretarijatu za sport, i Gradu Subotici koji je pomogao oko organizacije.  Cilj nam je da popularizujemo rvački sport i jačamo bazu. Šta reći o Subotici, ovaj grad je kolevka rvanja u Srbiji. Na čelu sa legendarnim našim i mojim trenerom Sretenom Damnjanovićem, rvački klub Spartak je najsupešniji i najbolji klub u Srbiji. Od te činjenice smo imali ideju da ovom klubu poverimo tehničku organizaciju. Imamo ogromno poverenje u RK Sparta i Suboticu, grad sportova, ali i grad sa ogromnim sportskim i turističkim potencijalom. Očekujem da naša reprezentacija osvoji bar jednu medalju a kao najvećeg kandidata za to bih stavio Kolompara u grčko rimskom stilu. U slobodnom stilu i rvanju za žene još ne očekujemo neke ozbiljnije rezultate, ali moram da naglasim da i ovde imamo značajnih pomaka. Treba naglasiti i da seniorska rvačka reprezentacija doživljava veliku renesansu, što je siguran znak da se rvanja vraća na stare staze slave.

Organizacija teče po planu istakao je Andrija Romić, predsednik Rvačkog kluba Spartak i ujedno direktor šampionata – Pozivam ljubitelje rvanja i sporta da nas posete, da dođu u Halu sportova na takmičenje i da vide jedno ovakvo Prvenstvo. Subotica će biti sedište mnogobrojnim sportistima i sportskim radnicima u toku nedelju dana što je nama izuzetno drago. Nije mala stvar ugostiti sportiste i delegacije iz 37 medalja Evrope.

Veliku pomoć u samoj organizaciji dao je Sreten Damnjanović, dugogodišnji trener Spartaka i reprezentacije Srbije.  – Deca koja dođu u Suboticu nalaze se na početnom stepenu profesionalizma i na pragu su da ostvare dobre rezultate. Oni koji se nađu na ovom takmičenju već najavljuju da ćemo za njih čuti i u narednim godinama. To je potvrda da imaju talenat, a na njima je da rade dalje i da ga razvijaju. Ovo je važno takmičenje, videćemo mnogo rvača iz zemalja koje imaju tradiciju rvanja. Najbolji potencijal rvanja u Evropi biće tokom naredne nedelje u Subotici. Naši reprezentativci u sve tri discipline će predstavljati Srbiju sa jednim ciljem, da nastave tradiciju. N aovom Prvenstvu za nas je prioritet bar jedna medalja, iaoko ih možemo osvojiti i puno više. 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Nakon šest dana promocije najboljih kadeta „starog kontinenta“ završeno je Prvenstvo Evrope koje se od 4. do 9. avgusta održavalo u Subotici. Završnog dana Šampionata okončano je takmičenje u grčko-rimskom stilu, čime je spuštena zavesa na dobro organizovano takmičenje u Subotici. U generalnom plasmanu prvo mesto pripalo je selekciji Rusije, ispred reprezentacije Gruzije koja je bila odlična tokom drugog dana takmičenja, dok je treće mesto zauzela selekcija Turske.

Rezultati poslednjeg dana,

  • 46 kg: 1. Kerem Kamal (TUR), 2. Giorgi Shotadze (GEO), 3. Anzor Karagulov (RUS), Zaur Nuriyev (AZE),
  • 54 kg: 1. Leri Abuladze (GEO), 2. Dmitry Chigirev (RUS), 3. Ahmet Uyar (TUR), Tigran Minasyan (ARM),
  • 63 kg: 1. Aivengo Rikadze (GEO), 2. Parviz Nasibov (UKR), 3...
detaljnije
Post date: Pon, 10.08.2015 - 00:57

Borbama za medalje koje počinju u 17 sati završava se Prvenstvo Evrope u rvanju za kadete. Subotica večeras ispraća i takmičare u završnim kategorijama grčko-rimskog stila.

U finalnim borbama sastaju se, do 46 kg: Giorgi Shotadze (GEO) – Kerem Kamal (TUR), do 54 kg: Dimitry Chigriev (RUS) – Leri Abuladze (GEO), do 63 kg: Parviz Nasibov (UKR) – Alvenko Rikadze (GEO), do 76 kg: Dmytro Kiiashok (UKR) – Islam Opiev (RUS), 100 kg: Jamal Feyziyev (AZE) – Sharap Alikhanov (RUS).

Poslednjeg dana takmičenja Srbija neće imati borca za medalju. Najbliži takvom plasmanu bio je Adam Katona. On je pobedio u osmini finala Emiliyana Georgieva iz Bugarske, potom ga je u četvrtfinalu savladao Dimitry Chigriev (Rusija), ali ga je i povukao i repasaž. Na žalost, tu je zaustavljen od strane...

detaljnije
Post date: Ned, 09.08.2015 - 15:55

Završna dva dana takmičenja Prvenstva Evrope u rvanju za kadete rezervisana su za takmičenja u grčko-rimskom stilu. Pretposlednjeg dana evropskog rvanja u Subotici održane su borbe u kategorijama do 42 kg, do 50 kg, do 58 kg, do 69 kg i do 85 kg. Domaća publika je najviše pratila borbe u kategoriji do 50 kg u kojoj je nastupao srpski reprezentativac Sebastijan Kolompar. On je u kvalifikacionom delu takmičenja savladao Razvana Arnauta iz Rumunije, a potom je, u osmini finala, savladan i Mykola Yakhontov iz Ukrajine. Voljom žreba četvrtfinale mu je donelo susret sa prvim favoritom, Eminom Sefershaevim iz Rusije, koji je brzo završen pobedom gostujućeg takmičara. Kako je Rus prošao u finale, povukao je i Kolompara u repasaž, a srpski reprezentativac je savladao Rajabalija...

detaljnije
Post date: Sub, 08.08.2015 - 16:54

Danas, u petak, 7. avgusta, privodi se kraju druga celina Prvenstva Evrope u rvanju za kadete, takmičenje u ženskom rvanju. Tokom prepodevnog dela programa završene su borbe, zaključno sa polufinalima, u kategorijama do 40 kg, do 46 kg, do 52 kg, do 60 kg i do 70 kg.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju u taboru Italije i Rusije, jer će se po dve devojke ovih reprezentacija boriti za titulu najbolje u Evropi.

Od 18 sati počinju borbe za medalju, a za titule prvakinja Evrope boriće se Maria Cioclea (ROU) i Teresa Lumia (ITA) (do 40 kg), Lisa Ersel (GER) – Emanuela Liuzzi (ITA) (do 46 kg), Alicja Czyzowicz (POL) – Alina Kazymova (RUS), Angelina Lysak (UKR) – Maria Lachugina (RUS) (do 60 kg) i Raquel Rama (ESP) – Denise Strom (SWE) (do 70 kg).

Post date: Pet, 07.08.2015 - 17:52

Trećeg dana Prvenstva Evrope u rvanju za kadete koje se do 9. avgusta održava u Subotici pripao je devojkama, odnosno takmičarkama u prvih pet kategorija. Kao i ranijih dana, pre podnevni program je obuhvatao kvalifikacione mečeve, a potom i mečeve osmine finala, četvrtfinala i polufinala, a sam program je trajao nešto kraće zbog manjeg broja takmičarki. Ipak, to nije umanjilo atraktivnost nastupa na strunjačama, a više zemalja je pokazalo da ima kvalitetne pobornike rvanja među „nežnijim polom“. O tome govori podatak da su predstavnice čak jedanaest zemalja osvajale medalje. Najviše, četiri, imale su reprezentativke Rusije, ali među njima nije bilo ni jedne zlatne.

Rezultati,

  • 38 kg: 1. Ekaterina Jermolova (LAT), 2. Zelfira Alakbarli (AZE), 3. Celine Mehner (GER),...
detaljnije
Post date: Pet, 07.08.2015 - 00:42
Custom Search