Saopštenje SDS-a povodom izbora za članove skupštine MZ-a

Kategorija: 
Izvor: 

НЕЗНАЊЕМ И КРШЕЊЕМ СТАТУТА ГРАДА ГРУБО ПРЕКРШЕНА ИЗБОРНА ПРОЦЕДУРА И ОСНОВИ ДЕМОКРАТИЈЕ

Социјалдемократска странка осуђује бахато и нестручно руководство града Суботица, које је одлуком о расписивању избора за чланове скупштина месних заједница, за 19. јул 2015. године грубо прекршило Статут града Суботице и по ко зна који пут показало да не поштује основне демократског друштва, а још мање грађане Суботице.

Избори за чланове скупштина месних заједница, расписани су са више од месец дана закашњења без и једног ваљаног и оправданог разлога. Шта више, председник Скупштине града Суботице ову срамну одлуку оправдао је жељом да ради уштеде средстава изборе за месне заједнице одржи са покрајинским и локалним изборима, иако је Статутом града јасно дефинисано ко и на који начин расписује изборе. Како актуелно руководство, очигледно није вично поштовању Закона, оправдање за овакав поступак и поништавање права грађанима да бирају и буду бирани, затражили су од Министарства државне управе и локалне самоуправе које се по овом питању огласило ненадлежним. После свих покушаја да одложе, Статутом града, јасно и обавезно одржавање избора за чланове скупштина месних заједница, исте су расписали усред јула месеца у сезони годишњих одмора и радова у пољу уз скандалозну изјаву председника Скупштине Суботица да време одржавања не представља никакав проблем „ јер излазност на изборе за скупштине месних заједница никада није била нарочито велика, те очекује да ће и овога пута бити 25-30 посто.“

На основу којих показатеља председник Скупштине града Суботица може прејудицирати излазност и зашто би, уколико не из страха, актуелној власти одговарала мала излазност.

Социјалдемократска странка се залаже за владивину права и критикује сваки вид кршења истих, као што се то дешава последњих дана у Суботици.

Упозоравамо грађане Суботице да жеља председника Скупштине града Суботица, Илије Маравића, за рационализацијом трошкова, је само покушај прикривања праве истине, а то је нестручност и неспособност у вођењу града Суботице. Противимо се оваквом начину кршења Статута града и залажемо се за измене које подразумевају директно бирање чланова савета месних заједница, а не да се бирају из редова изабраних чланова Скупштине.

 

ИНИЦИЈАТИВНИ ГРАДСКИ ОДБОР

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СУБОТИЦА

Tagovi: 
Custom Search