Saopštenje GO DSS-a povodom 8. marta

Kategorija: 
Izvor: 

Poštovane sugrađanke,

koristimo ovu priliku da svim ženama Subotice i Srbije čestitamo 8. mart, Međunarodni dan žena.

Osnaživanje žena je osnaživanje čovečanstva – učinte ga vidljivim slogan je Ujedinjenih nacija pod kojim ove godine obeležavaju 8.mart, Međunarodni dan žena.

Demokratska Stranka Srbije  smatra da postizanje rodne ravnopravnosti i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce od suštinskog je značaja za razvoj demokratije i svakog drštva, pa je  borba za ljudska prava žena  borba za dobrobit celog društva.

Dan žena je prilika da se sagleda činjenice i napredak i pozove na promene koje podrazumevaju i promene načina razmišljanja, posebno među muškarcima o ulogama žena i muškaraca u društvu i porodici. Bez promene načina razmišljanja nema ni poštovanja ljudskih prava žena i proširivanja mogućnosti za žene u politici, biznisu i svim drugim oblastima. Ulaganjem u rodnu ranopravnost biće obezbeđen ekonomski napredak, socijalna i politička inkluzija i druge pogodnosti.

Uprkos značajnom napredku u oblasti ravnopranosti polova i ženskih ljudskih prava, od usvajanja međunarodnih dokumenata na globalnom nivou, do državnih, regionalnih i lokalnih propisa, strateških okvira i planova aktivnosti, kao i aktivnosti organizacija civilnog društva i ženskih grupa u lokalnim zajednicama širom sveta, ekonomska neravnopravnost žena se i u 21. veku još nalazi u samom korenu svih drugih oblika kršenja prava žena po osnovu njihovog pola, bračnog i porodičnog statusa i materinstva.

Obeležavanjem 8. marta, Međunarodnog dana žena kao praznika kojim se slavi emancipacija žena u savremenom društvu prilika je za podsećanje, ne samo na to za šta su se žene borile i izborile, nego i na to šta mora da se učini danas koko bi žene uživale u pravima i dostojanstvu.

Subotica, 07.03.2015.
GO DSS Subotica

Custom Search