GO LSV - Ko vodi (kulturnu) politiku grada

Kategorija: 
Izvor: 

Da li tendenciozne ili tek ishitrene i nepromišljene, izjave predsednika Skupštine Grada Subotice - o tome da se razmišlja o osnivanju kulturnog centra koji bi (posle svega iznetog u javnost) nosio neko ime samo ne ime Danila Kiša, koji bi organizovao neke manifestacije (mada, ima više verzija koje), te konačno, koji bi poslovao na tržišnim osnovama – slika su i prilika ambijenta u kom se odvija kulturni život grada.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica već duži vremenski period u nazad ukazuje na neophodnost donošenja strategije kulturnog razvoja kao dokumenta koji bi dao odgovore na sva otvorena pitanja, pa i na ono najvažnije: kakvu kulturu uopšte želimo da negujemo kao identitetsku odrednicu Subotice. Festivalsku? Institucionalnu? Masovnu? Tradicionalnu? Možda estradnu? Dosadašnje nepisano pravilo „od svačeg po malo i svakom po malo“ je rasipanje ionako ograničenih resursa.

Takav jedan strateški dokument baziran na javnoj raspravi, u kojoj bi na prvom mestu učestvovali ljudi od struke, trebalo bi da bude odraz širokog konsenzusa a ne dnevno-političkih trica i kučina, još manje niskih nacionalističkih pobuda za razdvajanjem građana i građanki Subotice.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica duboko veruje da u ovom gradu postoje tekovine koje vredi negovati i čuvati kao dostignuća zajedničkog života. Jer, kultura koja razdvaja nije kultura već njena suprotnost. 

 

Biro za informisanje

GrO LSV Subotica

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, upoznao je javnost o „ideji“ da se Fondacija za omladinsku kulturu „Danilo Kiš“ ugasi, a da se osnuje „krovni“ Kulturni centar „Brana Crnčević“, koji bi ni manje ni više, organizovao celokupni kulturni život grada.

Usledile su reakcije političkih stranaka, koje brinu o nacionalnom interesu svojih pristalica, „za“ i „protiv“ Kulturnog centra „Brana Crnčević“, i odstupnica Ilije Maravića od prvobitne ideje.

O progonu imena rođenog Subotičanina Danila Kiša iz kulturnog života grada – ni reči. Kao da su suprostavljeni politički akteri o tome saglasni.

Iliji Maraviću, njegovim...

detaljnije
Post date: Uto, 03.02.2015 - 13:35

Povodom članka objavljenog u, dnevnom listu Politika gde u podnaslovu stoji  informacija o osnivanju novog kulturnog centra, (u nastavku podnaslov teksta),

"Koalicija na vlasti razmišlja o osnivanju novog kulturnog centra koji bi pod jednim krovom organizovao sve kulturne manifestacije u gradu. Ukoliko se to ostvari, gasi se fondacija „Danilo Kiš”",

(članak pročitati ovde),  na upit nekolicine novinara tokom današnjeg prepodneva, predsednik Skupštine Grada Subotica Ilija Maravić je između ostalog rekao sledeće:

- Ideja o formiranju kulturnog centra i gašenju...

detaljnije
Post date: Pon, 02.02.2015 - 14:07
Custom Search