Tamburával kísért egyházi dallamok a szabadkai ferences templomban

Kategorija: 
Izvor: 

Horvát és bácskai karácsonyi énekekkel várta a Szent Cecília Kórus a hívőket a szabadkai ferences templomban. Az alföldi élet megtestesítőjeként tamburazene kísérte az egyházi dallamokat.

Az egykori szabadkai földvár helyén épült, Szent Mihálynak felajánlott ferences rendi templom adott otthon a 25. karácsonyi koncertnek. Mirjam Pandžić Pro Urbe-díjas nővér készítette fel a kart a többszólamú karácsonyi énekek előadására. „Karácsonyi motettákat adtunk elő, főleg Horvátország és Bácska területéről. Az első koncertet a városházán tartottuk 1990. december 28-án a díszteremben. Akkor kezdtük el és ez a mai a 25. a sorban.”

Mindaz, ami az emberek mindennapi életéhez kapcsolódik, az kapcsolódik a tamburához is - állítja Stipan Jaramazović, a szabadkai tamburazenekar vezetője. Véleménye szerint a hangszer a Pannon-medence életvitelének megtestesítője, minden nép, talán a románokat leszámítva valamilyen formában játszik ezen a hangszeren, ezért a templomban is helye van. „Amikor a dalok összeállítását végeztük, igyekeztünk, hogy a lehető legkevésbé térjünk el attól, ahogyan a szentmisén játszanak. Emiatt ezek az összeállítások időtállóak, sokszor adjuk elő őket miséken és természetesen koncerteken.”

A 22 tagú zenekar és a Szent Cecília Kórus ingyenes karácsonyi koncertjére megtelt a ferencesek temploma hívőkkel és zenekedvelőkkel.

Custom Search