A Menni vagy nem lenni és Az erdő a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválján

Kategorija: 

A Menni vagy nem lenni és Az erdő a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválján (videó)

Komoly, életbe vágó kérdéseket vet fel az a két vajdasági magyar alkotás, amelyet szombat este vetítettek le Szabadkán a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválján. A Menni vagy nem lenni című kisjátékfilm a kivándorolni vagy maradni témát boncolgatja, Az erdő című nagyjátékfilm pedig a szerbiai valóságot mutatja be egy kábítószerfüggő fiatal családja kálváriáján keresztül.

Menni vagy nem lenni – ez a címe annak a kisjátékfilmnek, amely a külföld és a szülőföld közötti választás problémájára világít rá anélkül, hogy véleményt nyilvánítana. A téma – így vagy úgy – szinte mindenkit érint itt, Vajdaságban – mondja a film forgatókönyvírója, Lennert Móger Tímea. „Én egy kis közösségben élek, egy nyugat-bácskai kis közösségben, Doroszlón, amelyet fokozottan érint ez a probléma. Nyilván a tömböt is, és nyilván ez egy globális jelenség, de egy kis közösséget ha egy ember is elhagy, már egy hatalmas hiány mutatkozik. És nyilván személyesen is érint engem ez a téma. Szerintem nincs olyan fiatal, nincs olyan ember ma Vajdaságban, akinek a fejében meg ne fordult volna ez a kérdés.”

A kisfilm ugyanakkor korrajzként is megállja a helyét – mondja a zombori származású fiatal rendező, Goretić Péter, aki jelenleg operatőri tanulmányokat folytat Budapesten. „Bemutatja, hogy mi a helyzet. Nem ad választ, nem sugall semmit, hogy mit kellene tenni, mi a helyes döntés, mert szerintem nincs is helyes döntés. Valamit mindenképp elveszít az, aki itt marad, és elveszít ugyanannyit, vagy még többet az, aki elmegy.”

Tolnai Szabolcs Az erdő című filmje is aktuális problémára világít rá. Félresiklott életeket mutat be, egy széthullott családról, egy drogfüggő fiatal tragédiájáról mesél – a körítést pedig a szerbiai valóság adja. G. Erdélyi Hermina, a film egyik főszereplője: „Maga ez az elidegenedés, az emberek elidegenedése, a kilátástalanság, és ezzel együtt ez a drogprobléma, ami ugye körülöttünk van, ez nagyon aktuális és reális helyzet. Én azt gondolom, hogy reálisan van félnivalónk ettől.”

Az erdő című nagyjátékfilm két főszereplője G. Erdélyi Hermina és Tilly Róbert. A velük és a rendezővel készült beszélgetést kedden este fél 9-kor láthatják a Pannon Televízióban.

Custom Search