Barangolás a huszadik század magyar filmművészetében

Kategorija: 
Izvor: 

A vajdaságiak is barangolhatnak a huszadik század magyar filmművészetében. 16 vajdasági településen vetítenek magyar filmeket az 53 magyar film elnevezésű sorozat keretében. Szabadkán három napon át hat filmet mutatnak be, az első kettőt, Szabó István Mephistóját és Fábri Zoltán Édes Annáját szerdán tekinthették meg az érdeklődők a Lifka Sándor moziban.            

Először a Vajdaságban vetítik Magyarországon kívül az 53 magyar film elnevezésű összeállítást. Szeptember 22. és 26. között Szabadkától Székelykevéig 16 település látja vendégül a Magyar Művészeti Akadémia Sára Sándor kezdeményezésére összeállított filmtörténeti válogatását. Szerdán Szabadkán a Lifka Sándor moziban Szabó István Mephistóját és Fábri Zoltán Édes Annáját vetítették.

Tóth Klára, filmesztéta, Magyarország: „Majdnem minden olyan film bekerült, ami úgymond a kánonban benne van, amire azt mondjuk, hogy klasszikus magyar film.”

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a rendezvény programját, hogy a vetített alkotások valamilyen módon igazodjanak az adott települések jellegzetességeihez is – mondta Siflis Zoltán filmrendező. „Egy Ménesgazda, vagy a Feldobott kő, vagy bizonyos filmek, amelyek a falusi közösség számára talán könnyebben érthetőek, és könnyebben be tudnak lépni a film történetébe – volt egy ilyen szempont is.”

A szabadkai vetítések közönségét főként középiskolás diákok alkották, akik számára filmalkotó-pályázatot is hirdetnek a szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet. A fődíj pedig a nyertes alkotók ingyenes részvétele a Madiawave Fényírók Fesztiválján.

Custom Search