Az oktatás ingyenes, mégis drága

Kategorija: 

Drága az iskolakezdés. Még csak augusztus közepe van, de a nebulók és szüleik is lázasan készülnek már a szeptemberi iskolakezdésre. Sokan máris megvásárolták a szükséges tanfelszerelést, de a hajrá közvetlenül az első becsengetés előtti napokban kezdődik.

Hegedűs Levente szeptembertől iskolapadba ül. Lelkesen mutatja nekünk új táskáját, tolltartóját és ceruzáit. Erre mind-mind szüksége lesz a tanévben. „A tankönyvek még nincsenek meg, de megvan a táska, a radír, a tolltartó, meg egy lámpa is, hogy lássam, mit írok.”

Az általános iskolák előre elkészítettek egy listát az elsősök számára szükséges felszerelésről. Az ezeken szereplő tételeket kell beszerezniük a szülőknek. Az összeg, amelyet a beiskoláztatásra kell fordítaniuk a szülőknek, korántsem csekély. Levente édesanyja, Fehér Márta szerint a felsőbb osztályos diákok beiskolázási költségei sokkal nagyobbak. „Első évben nem drága az iskola, hiszen az MNT beiskolázási csomagjával nagyon sokat lehet spórolni. Ha az ember beosztja, hogy mit vásárol, akkor meg lehet oldani. Másodiktól felfelé már sokkal többe kerül” - mondja a Pannon RTV szerkesztője.

Márta eddig hétezer dinárt költött tanfelszerelésre. A szülőknek azonban a beiskolázás költségeibe a tanszerek és tankönyvek mellett új ruhát, cipőt, és egyéb kellékeket is bele kell számolniuk. Így a végső összeg akár többszáz euró is lehet.

A tantermek ugyan még üresek, a papírkereskedések polcai azonban már roskadoznak az új árútól. Az itt dolgozó eladók szerint legfeljebb hét-nyolcezer dinárt költenek el itt a szülők tanfelszerelésre. A második legdrágább iskolatáskát mutatták nekünk egy a szabadkai üzletben. A legdrágább tízezer dinárba kerül, de azt már korábban eladták. Deák Mónika kereskedő: „Nagyon sokan úgy vannak vele, hogy már nem veszik meg az olcsóbbat, hogy ne kelljen havonta másik táskát venni, hanem évente. Az írószereknél általában a középárat választják, nem a legolcsóbbat, de azokat is van, aki megveszi.”

Az általános iskolák felsős osztályaiban szükséges tankönyvcsomag 10-től 15 ezer dinárba kerül, ezeket a többi között a szabadkai Danilo Kiš könyvesboltban is be lehet szerezni. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően a magyar elsősök ingyen kapják meg az iskolakezdéshez szükséges tankönyveket.

Custom Search