Több mint 60 év után operaelőadás Szabadkán

Kategorija: 
Izvor: 

Hosszú évek óta nem láthatott operát a szabadkai közönség. Az újvidéki Isidor Bajić zenei szakközépiskola Henry Purcell Dido és Aeneas című operáját adta elő szerda este a Jadran színpadon. A történet szerint a hős, Aeneas és a város királynője, Dido egymásba szeretnek. Gonosz alvilági boszorkányok és szellemek megpróbálják a kapcsolatot meghiúsítani.   

Telt ház várta az újvidéki Isidor Bajić zenei szakközépiskola szólistáit, vegyes karát és zenekarát a szabadkai Népszínházban. Hosszú idő után újra operaelőadást láthatott közönség Tamara Adamov Petijević vezényletével. „Barokk operáról van szó a 17. század végéről, melyet Henry Purcell ismert angol barokk zeneszerző írt, a Dido és Aeneas.

Kivételesen szép műről van szó, melyet középiskolások számára írtak a 17. században. Célszerűen tanulók számára készült, technikai szempontból kényelmesen előadható a diákok számára is, nem rendelkezik olyan nehézséggel, mint például Verdi operái” – mondta a karnagy.

Az operaelőadás megvalósításában az újvidéki Isidor Bajić zenei szakközépiskola megkeresésére az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház és az önkormányzat, valamint a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium is közreműködött.

Dido szerepében Svjetlana Đokićot hallhatta a közönség, míg a főboszorkányt Aleksandra Goga személyesítette meg. „Mindenképp pozitív benyomásaim vannak, ez egy jó lehetőség arra, hogy mi, mint fiatal énekesek kipróbáljuk magunkat, mivel ritkán adatik meg a lehetőség, hogy középiskolások operát adhassanak elő.”

„Nagy élményt jelent számomra, és azonosulni tudok a varázslónővel, mondják is, hogy jó volt a szereposztás, ahogy a többiek számára is. Szép élmény” – tette hozzá Aleksandra Goga.

Szabadkán 1953 óta nem volt operaelőadás, így ez a mostani különlegesnek számít. Az Electe Művészeti Egyesület igazgatója, Radetity Ádám, aki társszervezőként vett részt a színrevitelben, elmondta, a nyár és az ősz folyamán további komolyzenei koncerteket tartanak majd. „A legnagyobb programunk, ami most fog következni, az a városnapi koncertsorozat, amelyre Münchenből érkezik egy ifjúsági zenekar, melyet Odeonnak hívnak. Augusztus 29-én és 31-én koncerteznek a Városházán, illetve a székesegyházban.”

Az érdeklődők ezenkívül kamaraesten vehetnek majd részt, illetve decemberben az egyesület évadzáróján az Electe minden művésze fellép.

Custom Search