„Érthető előadásokat kell színre vinni” - A szabadkai Népszínház Magyar Társulata nem ért egyet a programmal

Kategorija: 

Nem ért egyet Andrási Attila programjával a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A társulat újonnan kinevezett művészeti vezetője elmondta, egy polgári színházat szeretne működtetni. Érthető előadásokra és több vidéki vendégszereplésre van szükség.

A héten kinevezték a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának új művészeti vezetőjét. Mezei Zoltán eddigi társulatvezető megbízatási ideje lejárt. A négy jelölt közül Andrási Attilát támogatta a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottsága. A társulat azonban nem ért egyet a döntéssel. Mezei Zoltán: „Hogy miben fogja megváltoztatni ez a társulat életét, azt a jövő mutatja majd meg, amikor ez elkezd működni, mármint Andrási Attila a társulattal. A mi részünkről nagyon fontosnak tartom elmondani azt, hogy a társulat és jómagam nem ért egyet az MNT kulturális bizottsága által javasolt Andrási Attila pályázatával. Hangsúlyozom, pályázatával.”

A 60-as években indult polgárpukkasztó korszaknak vége - mondta Andrási Attila. Változásra van szükség, amitől mindenki tart. A változások viszont elkerülhetetlenek. „A polgárpukkasztásnak többé semmilyen értelme nincs. Egyszerűen érthető előadásokat kell színre vinni. A világirodalom és a magyar drámairodalom nagyjait kell színre vinni. Olyan színházat kell létrehozni, ami színészközpontú, amiben a színészeknek ragyogó szerepeik vannak, mert a közönség a színész miatt jön mindenekelőtt a színházba, és a történet miatt. Tehát ilyen jellegű színházat, polgári színházat fogok vezetni.”

Andrási Attila kiemelte, új tagokkal kell bővíteni a társulatot. Minden korosztályból szükség van színészekre a történelmi darabok színpadra állításához. Együttműködnek majd Békéscsabával és Budapesttel, de a tervekben a Székelyföldi kapcsolat erősítése is szerepel.

Custom Search