Oktatási kérdések az MNT ülésén

Kategorija: 

Oktatási kérdésekről tárgyaltak ma a Magyar Nemzeti Tanács 41. rendes ülésén. Elfogadták a napirenden szereplő négy záradékjavaslatot. Ezek egyebek mellett a középiskolákba felvehető tanulók létszámának meghatározásáról, valamint a kulturális intézmények szakmai és pénzügyi beszámolójáról szóltak.

Az MNT ülésén 5 napirendi pontot szavaztak meg. A tanácstagok elfogadták a középiskolákba felvehető tanulók létszámának meghatározásáról szóló záradékjavaslatot. Vajdaságban 37 középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás.

Az iskolahálózat lehetővé teszi, hogy megfelelő számú tanuló iratkozzon be az osztályba, legyen elegendő tanuló és megnyíljanak a meghatározott osztályok. A középiskolások 40-50 km-es körzetben válogathatnak a megnyíló szakok közül.  Az MNT az elmúlt időszakban öt kulturális intézménynek lett társalapítója. Az intézmények fejlődésére, problémáik orvoslására, újabb lehetőséget biztosít az együttműködés.

A kulturális intézmények munkáját jelentősen megkönnyíti az MNT támogatása, azonban a kor megköveteli a folyamatos újításokat, amelyek egyelőre nagy kihívást jelentenek, főleg a helyi fiókintézményeknek. Az ülésen a magyar nyelvű szerbiai tankönyvek használatáról szóló záradékjavaslatot is elfogadták. Az MNT az idén is támogatja a zentai Egészségügyi Középiskola népszerű egészségügyi nővér- és gyógyszerészképzését felnőttek számára.

Tagovi: 
Custom Search