Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács

Kategorija: 
Izvor: 

Mintegy 344 millió dinárból gazdálkodott a Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban. 104 millió dinárt átvitt a 2014-es költségvetésbe. Az MNT elfogadta a 2014–2020-as Tudományügyi stratégiát és számos általa alapított intézmény szakmai és pénzügyi beszámolóját.

A Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban megvalósította az oktatás, a tájékoztatás, a kultúra és a hivatalos nyelvhasználat terén tervezett tevékenységeit. A rendelkezésére álló több mint 448 millió dinárból mintegy 344 millió dinárt használt fel tavaly a közigazgatási hivatal. A 2014-be átvitt több mint 100 millió dinár az MNT ösztöndíjainak rendszeres kifizetésére szolgál.

Az egyik legfontosabb kezdeményezés volt tavaly a népesedési akcióterv. Ebben az önkormányzatoknak és a magyar nyelvű médiumoknak is nagy szerepe van. Korhecz Tamás, az MNT elnöke elmondta: „A magyar nyelvű médiában hangsúlyosan megjelentek azok az értékek, amelyek az anyaságot dicsőítik, amelyek a nagycsaládot népszerűsítik. Hiszen ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, elsősorban nem pénzre van szükség, hanem egy szemléletváltásra. Fel kell fedeznünk, le kell porolnunk azokat az értékeket, amelyről oly könnyedén lemondott a közösségünknek sok tagja.”

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a 2014–2020-as Tudományügyi stratégiát. Jelenleg 130 vajdasági magyar kutató és 160 doktori tanulmányait végző hallgatót tart nyilván az MNT. Az aktív kutatók 63,8 százaléka 50 évnél idősebb. Új generációk bevonására van szükség – mondta Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa. „Kezdetben projektumokon keresztül vagy civil tudományos kutatással foglalkozó szervezeteken keresztül életteret kell adni az embereknek, hogy felfigyeljenek a képességeikre, hogy kiteljesedjen a tudományos munkájuk, és ezek után tudnak ezek az emberek majd valamilyen intézményes formájú kutatóintézetbe vagy felsőoktatási intézménybe bekerülni.”

Az MNT 40. rendes ülésén elfogadták a Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Forum Könyvkiadó Intézet, illetve az MNT által alapított médiaházak és kulturális intézmények szakmai és pénzügyi beszámolóját is.

Custom Search