Mit kapna Csantavér, ha önálló városi község lenne?

Kategorija: 
Izvor: 

Munkahelyeket, befektetőket, nagyobb helyi költségvetést remélnek a csantavériek annak a kezdeményezésnek a megvalósításától, hogy városi község legyen településük. A tervek szerint ez 2016-ra várható.

Csantavér önálló községként működött 1962-ig, majd akkor Szabadkához csatolták. 2007-ben a helyi közösség vezetősége a környező településekkel kérte, hogy lehessen ismét önálló község. Szabadka polgármestere most felkarolta az indítványt, és szerinte két éven belül városi községgé válhatna a település. A helyiek közül vannak, akik ebben nem hisznek, mások optimistábbak:

„Semmi jót, nagy jövedelmet nem hoz nekünk.”

„Szerintem jobb lesz, nem kell bár beutazni majd Szabadkára.”

„Örülnék is, ha valamit csinálnának, mert nagyon nehéz.”

„Több lehetőség lenne a munkára meg az embereknek minden szempontból jobban megfelelne.”

„Biztos, hogy annyit a falu ki tudna termelni, hogy önállóan tudjon gazdálkodni, és talán akkor új munkahelyek is jobban nyílnának.”

A helyi vezetőség örül annak, hogy Maglai Jenő polgármester támogatja a korábbi kezdeményezésüket és városi községi rangot ígért a településnek, de mint mondják, még nem világos, hogy milyen keretek között kapnak önállóságot.

Murényi Tibor, közgyűlés elnöke, Csantavér HK (VSZL): „Felvetődik a kérdés, hogy milyen jogokkal, milyen ingerenciákkal, mik lesznek a bevételi források, lesz-e saját tulajdona a városi községnek? Ez mind a várostól függ majd.”

A városi községi ranggal a település két lehetőséget kapna: tervezhetőséget és fejlődést. Mindkettő a pénz függvénye.

„Ahogy a mezőgazdaság tönkrement, így a falunak a lehetőségei is lényegesen csökkentek, az átalakulással pedig megszűntek a munkalehetőségek is. Gyakorlatilag most a helyi közösség a város függvénye” – véli Forgó József, a VMSZ csantavéri szervezetének elnöke.

Dér Ferenc, a Csantavér HK tanácselnöke elmondta: „Minden évben közelharcot vívunk a községi vezetőséggel, hogy Csantavér mire kap pénzt, mennyit kap, és ez minden évben kevesebb, kevesebb.”

Csantavér mellett Bajmoknak és Palicsnak is külön városi községi rang járna, önálló költségvetéssel és hatáskörökkel – ezt Maglai Jenő polgármester múlt év végén nyilatkozta. Hozzátette, az erről szóló indítvány megvalósítása 2014-ben kezdődhet meg, először szakmai testületet hoznak létre, és meg kell még változtatni az önkormányzat statútumát is.

Custom Search