Različiti, a isti 10 godina

Pon, 16.12.2013 - 18:44 -- miroslav.brajkov

Izložba čiji su učesnici OISŠ Žarko Zrenjanin, Školski centar za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica i Gerontološki centar Subotica, ima za cilj da pokaže kako su njihovi učenici, odnosno korisnici usluga, različiti, ali su isti po tome da mogu zajedno.
Pre deset godina ove tri ustanove započele su saradnju koja je rezultirala prvom izložbom gde su oni predstavili sebe svojim sugrađanima, na drugi način, predstavili su svoj kreativan potencijal.
Direktorka osnovne i srednje škole Žarko Zrenjanin, Jovanka Tešanović, primetila je da je iz godine u godinu izložba sve posećenija. „Ono što rade naši đaci i naši najstariji sugrađani je nešto što nikako ne bi smelo da se prekine. Jako je bitno da pokažemo šta znamo i šta možemo”- rekla je ona.
Izložba, koja je prodajnog karaktera, ima niz božićnih i novogodišnjih ukrasa, čestitki, stolnjaka, ukrasnih predmeta od drveta, gline, stakla, raznoraznih korisnih kućnih ali i odevnih predmeta. Pored same izložbe, otvaranje je obogatio i program koji su priredili učenici i stanari. Najzanimljivi trenutak bio je kada su uz pesmu „Fenomenomenalno” zaplesali članovi klubova sa đacima škole i tom prilikom dobili veliki aplauz.
„Borili smo se dugo da se ne koristi termin „osobe sa posebnim potrebama“ jer su potrebe ovih ljudi koji su danas ovde potpuno iste sa potrebama svih nas drugih, ali je način realizacije njihovih potreba potpuno drugačiji. Mi moramo zajedno, bilo na ovaj način ili svaki drugi da se borimo da oni svoje potrebe kao manjina zadovolje na isti način kao i ostali. Mislim da je ova izložba pravi put ka toj borbi“ – rekao je direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search