Kiemelt jelentőségű intézmény lett a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola

Kategorija: 
Izvor: 

Ülésezett ma a Magyar Nemzeti Tanács. A napirenden elsősorban oktatási témák szerepeltek, egyebek mellett határoztak a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola kiemelt jelentőségűvé nyilvánításáról, valamint több középiskolai átképzésről, továbbképzésről is. Szavaztak még a Forum Könyvkiadó Intézet 2013. évi munkatervének módosításáról. A 12 napirendi pont mindegyikét egyhangúlag fogadták el a tanácstagok.

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt években 36 tanintézményt nyilvánított kiemelt jelentőségűvé. Az MNT védőernyőként szeretne működni azokban az intézményekben, amelyek a vajdasági magyarság megmaradása szempontjából kiemelt fontosságúak. Most a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola jelölését fogadták el a képviselők. Ott idén 10 elsős diák ült be az iskolapadokba. Mostantól Nagykikindán csak ott folyik magyar nyelvű oktatás. „Ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy végre eldőljön, hogy a két intézmény közül melyik lesz az, amelyik vállalja, tartósan vállalja a magyar oktatást. És abban a pillanatban nekünk kötelességünk kiemelt jelentőségűvé tenni, védeni, óvni, hiszen ezek az intézmények nagyon törékenyek, különösen a mai helyzetben, ahol nagyon kevés a gyerek” – nyilatkozta az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke.

Joó Horti Lívia szerint az emberekben tévképzetek élnek a vajdasági magyar tankönyvállománnyal kapcsolatban. Az ugyanis jó helyzetben van. „Az összes intézménytől kapott információk mentén kiderült, hogy összességében egyetlen magyar tankönyv hiányzik jelen pillanatban, a nyolcadikos zenetankönyv. A többiből pedig több esetben is számos kínálata van a kiadóházaknak.”

Egyre több diák kérvényezi azt, hogy tanulmányai befejezése után, illetve közben átképezhesse magát másik szakra. Az MNT 37. rendes ülésén szabadkai, magyarkanizsai és zombori tanintézmények átképzésre és továbbképzésre vonatkozó kérvényeit is elfogadták. A Forum Könyvkiadó Intézet 2013. évi pénzügyi tervének módosítását is egyhangúlag támogatták.

Custom Search