Szabadka mindenen spórol - de inni, azt lehet

Kategorija: 

Takarékoskodni kell. A Zöld Szökőkúton, a sportpályák lefedésén, az útépítéseken, a fizetéseken, a közvállalatok támogatásán. Spórolni kell a Népszínházon is. Nem építik magasabbra az épületet mostani szintjénél. Egyebek között ezeket a napirendi pontokat fogadták el ma a Városi Tanács ülésén Szabadkán.

Már évek óta téma a szabadkai Népszínház sorsa. Jelenleg egy hatalmas betonmonstrum áll a város központjában. Pénz a munkálatokra azonban egyre kevesebb van. A legújabb ötlet szerint nem építik tovább az épületet sem széltében, sem hosszában, sem magasságában. Jasmin Šečić, a Városi Tanács tagja nyilatkozott: „Az épület kiépítésének ésszerűsítése azt jelenti, hogy az eddigi tervekkel ellentétben háromról kettőre csökkentettük a termek számát, azaz kivettük a kis kamaratermet.”

A béradó csökkentése miatt Szabadka idén mintegy 300 millió dinárnyi bevételtől esik el. A költségvetés módosítása így elengedhetetlen. A város takarékoskodni fog. Csökkentik a fizetéseket, a közvállalatok támogatását, de elsősorban az építkezéseket érinti a pénzhiány. Azokat a munkálatokat, amiket elég jövőre befejezni, tényleg csak jövőre fogják elvégezni. Modest Dulić polgármester elmondta: „Ez érinti a Zöld Szökőkutat, a Sportstadion lefedését, ugyanakkor jelentősebb megtakarítást értünk el a közbeszerzéseknél, amit az Építési Igazgatóság végzett a építkezési befektetéseken.”

Tovább költhetik viszont pénzüket a lakosok a vendéglátóipari egységekben. A februárban hozott rendelet ugyanis, miszerint lecsökkentették a szórakozóhelyek nyitvatartását, nem vált be. Módosításokra szorul. Az étkezdék is helyet kaptak az új rendelet-tervezetben. Azok is tovább lehetnek nyitva. Hajnali négy óráig viszont csak a zárt és legalizált helyek fogadhatják a vendégeket. Suzana Dulić, a szabadkai Gazdaságfejlesztési, Gazdasági és Mezőgazdasági Titkárság titkára: „A vendéglátóipari egységek nyitva tartását hétvégenként meghosszabbítják. Ez azt jelenti, hogy pénteken és szombaton, a javaslat szerint, 2 óráig lesznek nyitva.”

A javaslat szerint a háziállatok tartása és védelme is változik. Egyebek mellett kiszélesedik az a kör, ahol egyáltalán nem tarthatnak házi kedvenceket a lakosok.

Custom Search