Vajdasági Gyermek Néptáncegyüttesek Szemléje az Interetnón

Kategorija: 

A bácskossuthfalvi Cimborák, a horgosi Cibere és a szabadkai Puja táncegyüttes nyerte az Interetno Fesztiválon belül megrendezett Vajdasági Gyermek Néptáncegyüttesek Szemléjét. A vasárnap délután Szabadkára leszakadó eső miatt a programot és az esti Táncpanorámát is a Népkör Magyar Művelődési Központban tartották meg.

A legjobb vajdasági gyermek néptáncegyüttesek mutatkoztak be vasárnap az Interetno fesztiválon, Szabadkán. A Kőketánc díjazott csoportjai közül nyolc produkciót értékelt a neves magyarországi néptáncpedagógusokból, néprajzkutatókból álló szakmai zsűri. Szigetvári József, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület alelnöke elmondta: „Az anyaországon kívüli területeket megfigyelve a Felvidéken és a Délvidéken a legerősebb ez a mozgalom. Itt mindig minőségi csoportokat látunk. Ugyanolyan volt, mintha otthon ültünk volna bármely fesztiválon. Nagyon jól felkészített együtteseket láttunk.”

Arany minősítést a bácskossuthfalvi Cimborák tánccsoport, ezüstöt a horgosi Cibere, míg bronzot a szabadkai Puja táncegyüttes nyert. Az együtteseket könyvekkel, szakmai segédeszközökkel, CD lemezekkel jutalmazták meg. A zsűri idén először osztott ki koreográfusi különdíjat, amit a díjazott horgosi és a szabadkai csoportok vezetője, Juhász Szécsi Viktória kapott. „Szerintem minden ember, minden felnőtt lelkében egy gyermek lakik, amit soha nem szabad elhagyni. A gyerekek között töltve az időmet olyan energiákkal töltődök fel, amelyek motiválnak engem a munkára.”

Az est folytatásában Olaszország, Panama és Dél-Korea együttesei létek a színpadra, majd az erdélyi Maros együttes műsora következett. A Fesztiválklubban lengyel, észak-ciprusi és magyar táncokat tanulhatott a közönség.

Custom Search