Nemzetközi sakkversenyt rendeztek Csantavéren

Kategorija: 

Közel 160 általános iskolás vett részt a csantavéri Hunyadi János Átalános Iskolában szervezett sakkbajnokságon. A Sakkozni akarok elnevezésű nemzetközi sakkversenyre Szerbiából és Magyarországról érkeztek a kis sakkozók.

Vidám, bánatos vagy éppen mélyen összpontosító gyerekarcok figyelték a sakkfigurák mozdulatait. Több mint százötven diák vett részt a csantavéri sakkversenyen, legtöbbjük Vajdaságból, de volt aki Belgrádból vagy Szegedről érkezett. A résztvevők között ott volt a szegedi Marjanovics Annamária is, aki 12 éves kora ellenére már számos nemzetközi versenyen eredményesen szerepelt.

Csantavéren az általános iskola keretén belül 70 főt számláló sakkszakkör működik. A versenyen résztvevő kisdiákok lelkesen képviselték a házigazda intézményt. Szedlár Erika igazgatónő szerint várható volt, hogy sok résztvevő lesz a versenyen, de ekkora érdeklődésre mégsem számítottak. „Meglepődtünk igazság szerint, nem tudtuk, hogy ennyi gyerek tud, szeretne és nagyon lelkesen sakkozik.”

A verseny egyéni és csoportos, illetve ezzel együtt az alsó- és a felsőtagozatosok kategóriáiban került megrendezésre. A verseny főszervezője Rózsa Zsombor volt, aki egyben az iskola sakszakkörének tanára is. „Svájci menetrend szerint van kialakítva a verseny, hétfordulós, ami azt jelenti, hogy minden forduló győztese a következő fordulóban újra a győztesekkel fog játszani, és így egy piramis-rendszer alakul ki, és így fog kialakulni a hetedik forduló végére az egyetelne győztes, aki mind a hét fordulót megnyerte.”

Az esemény szervezői az iskola mellett a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács, illetve a szabadkai Spartacus Sakk Klub voltak.

Custom Search