Mesés napja volt harminc vajdasági gyereknek

Kategorija: 
Izvor: 

Idén először Vajdaságból is részt vett 27 gyerek a gyermeknap alkalmából szervezett rendezvényen, Budapesten. Csaknem 800 gyereknek volt része felejthetetlen élményben a magyarországi LIONS Klub és a Jeruzsálemi Szent János Független Ispotályos Lovagrend egész napos budapesti kirándulásán.

Végigaludták az utat a vajdasági gyerekek Budapestig. A főváros nyüzsgése, és az Operaház látványa azonban azonnal felébresztette őket. A program főszervezője, Radnainé Fogarasi Katalin évek óta örömmel szervez hasonló programokat. „Lehetőség van, hogy a gyerekek egyáltalán eljussanak a magyar állami Operaházba, ami véleményem szerint az egyik legszebb középület Budapesten, részt vegyenek ezen a fantasztikus operaházi előadáson. Ezt követően kora délutánra megszerveztem, hogy meglátogathatják a Parlament épületét is.”

Lévai Anikó jótékonysági nagykövet szerint ez egy nagy élmény a gyerekeknek. „Ez azért nagyon fontos, mert ezek a kisgyerekek valószínűleg nem jutnának el szüleikkel vagy akár iskolai közösségükkel erre a helyre. Ez egy óriási nagy érték. A kultúrát, a zenét hozza hozzájuk közel. A kis életükben ez egy nagyon fontos esemény lesz.”

Csaknem 800 magyarországi gyerek, a 27 vajdasági vendéggel együtt a Pomádé Király új ruhája című meseoperát nézte meg.

Az opera után következett a Parlament megtekintése, ahol Aradszki András képviselő fogadta a vajdasági gyerekeket, majd a Petőfi Irodalmi Múzeumban tettek látogatást, ahol megtanulhatták a nyomdagép használatát, valamint Petőfi ruháit is felpróbálták.

Dobó Márta, elnök, VMSZ, palicsi helyi szervezet: „Ezen a gyermeknapi rendezvényen a külhoni magyarok közül csak a Vajdaságból lettünk meghívva. Tehát a 800 gyerek az csak ezzel a 30 gyerekkel a Vajdaságból bővült a határon túlról. Ezért is nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy, mi ebben elsőként, úttörőként vehettünk részt.”

Az Operaházat, a Parlamentet és a Petőfi Irodalmi Múzeumot is megnézték a gyerekek, és a nap végére bizony jócskán elfáradtak. Abban azonban mindannyian egyet értettek, hogy nagy élmény volt számukra a budapesti kirándulás.

Custom Search