Формирана мрежа за подршку жртвама и превенцију трговине људима у Суботици

Kategorija: 
Izvor: 

У Суботици је формирана мрежа за подршку жртвама и превенцију трговине људима у Републици Србији. Формирање ове мреже иницирано је у склопу пројекта „Локалне заједнице у борби против трговине људима“, који реализују НВО Атина у партнерству са Новосадским хуманитарним центром и у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије уз финансијску подршку Европске уније и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије.

Мрежу, која ће бити подршка институцијама  и организацијама које су укључене у пружање подршке жртвама  трговине људима, али учестовати и у превентивиним активностима на пољу борбе против трговине људима, чине представнице/и Покрајинског завода за социјалну заштиту, Градског већа за здравство, социјалну заштиту и заштиту животне средине, Градског већа за образовање, Центра за социјални рад у Суботици, Вишег Јавног тужилаштва у Суботици, Дома здравља, Канцеларије за младе Суботица, Црвеног крста, Националне службе за запошљавање Филијале Суботица, Удружења Став + и Едукативног центра Рома.

Улога мреже јесте да допринесе повезивањусвих релевантних локалних установа у чијем је мандату борба против трговине људима, како би пружале бољу подршку рањивим групама и групама у ризику. Мрежа треба да унапреди програме подршке и заштите како би се одговорило на потребе жртава трговине људима,  као и да подстакне локалну заједницу за ефикасно учешће у превенцији трговине људима и заштити жртава трговине људима. Заједно са локалним центрима за социјални рад, овако умрежене установе и организације биће значајан ресурс за планирање и спровођење активности на превенцији трговине људима и пружању подршке жртавама.

Трговина људима је једна од највећих и најпрофитабилнијих криминалних активности глобално. Србија је земља порекла, транзита и дестинације жртава трговине људима – деце, жена и мушкараца којима се тргује у сврху принудног рада, принуде на просјачење, сексуалне експлоатације, принуде на вршење кривичних дела и др. Особе које учествују у извршењу овог кривичног дела могу бити особе од поверења, родитељи, сродници, познаници, партнери, пријатељи, али и непознате особе са којима жртва ступа у контакт како би променила свој тренутни статус. Осим принуде, претње и насиља, средства која те особе користе су и довођење у заблуду и држање у заблуди, одузимање личних докумената, злоупотребе поверења и односа зависности, као и злоупотреба тешког положаја другог. Често трговци људима имају криминалну прошлост, али то не мора да буде правило. Најчешћи узроци који претходе уласку у ситуацију трговине људима могу бити сиромаштво, искуство занемаривања и насиља у породици, претходно искуство маргинализације и дискриминације. Недостатак могућности образовања, висока стопа незапослености, недоступност социјалне и здравствене заштите, као и одсуство правовремене и ефикасне заштите особа од насиља и дискриминације, чини да се велики број грађана/ки у нашем друштву нађу у потенцијалној опасности од трговине људима. Већина жртава у потрази за другачијим, бољим и срећнијим животом, а у недостатку алтернативе постају лаке мете особама које рањивост могу да злоупотребе.

Вишедимензионалност феномена трговине људима захтева системски ангажман и структурисану сарадњу државних институција и организација цивилног друштва. Локалне заједнице тако имају кључну улогу, не само у сузбијању последица трговине људима, већ и у отклањању узрока.

ЗАТО ШТО СЕ ТИЧЕ СВИХ НАС!

О АТИНИ

НВО Атина, основана 2004 године, је организација ангажована на програмима свеобухватног социјалног укључивања жртава трговине људима и других видова експлоатације. Поред пружања директне помоћи жртвама, као посебну програмску целину организује и тренинге и едукације за професионалке/це из различитих области како би се оснажили капацитети институција и организација за пружање адекватне подршке идентификованим жртвама трговине људима. У склопу процеса јачања капацитета институција и креирања политике у овој области, Атина учествује и у програмима истраживања и анализа феномена трговине људима, као и формулисања могућих механизама и политика добрих пракси у области социјалног укључивања.

О НСХЦ

Новосадски хуманитарни  центар (НСХЦ) је непрофитна, добротворна  организација која доприноси стварању хуманог друштва кроз пружање подршке угроженим и маргинализованим групама, подстицање грађанског активизма, истраживачки рад и образовање. НСХЦ пружа подршку у реинтеграцији жртава трговине људима у средини у којој живе (психолошка подршка, информисање, повезивање са надлежним институцијама, правно саветовање, омогућавање наставка школовања, професионално усавршавање, помоћ у проналажењу запослења, адекватног смештаја и сл.), на територији АП Војводине.

НВО Атина
Адреса: Палмотићева 16a/2, 11000 Београд
Тел/Факс: +381 11 322 00 30
E-mail: [email protected]
www.atina.org.rs

Custom Search