Három év múlva felgördül a függöny

Kategorija: 
Izvor: 

Három év múlva új színháza lesz Szabadkának. A régi, védet rész felújítási munkálatait várhatóan szeptemberre befejezik, és addig ésszerűsítik az épülő szárny terveit – hangzott el a munkálatok megtekintésén, amelyen Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett.

A színházon a régi, védett rész munkálatai várhatóan szeptemberig tartanak. A szakembereknek addig kell átdolgozniuk a főtervet, amely alkalmazkodik a reális pénzügyi lehetőségekhez, de kielégíti az igényeket is.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elmondta: „Az átdolgozott főterv alapján egy olyan színház tud létrejönni az elkövetkező két-három évben, amelyik kielégíti a színház igényeit, amelyik ki tudja elégíteni hosszú távon a szabadkai színházlátogatók igényeit.”

Több éve húzódik a szabadkai Népszínház épületének a felújítása.

Modest Dulić polgármester, Szabadka: „Örülök, hogy elértük a politikai egyetértést a város összes meghatározó politikai szereplője között. Figyelembe vettük a helyzet összetettségét, a város szükségleteit, de a pénzügyi lehetőségeket is.”

A tartományi kormány 500 millió dinárt különít el a szabadkai színház munkálatainak befejezésére. Ez a szükséges összeg felét teszi ki. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke fontosnak tartja, hogy a színház európai értékeket képvisel. „Készek vagyunk, hogy az elkövetkező három évben 500 millió dinárt válasszunk ki. Ez a színház egy hatalmas kincs, mert lehet, hogy az egyetlen, vagy egy azon kevesek közül, amelyben három nyelven tartanak előadásokat, amelynek három különböző nyelvű társulata van.”

Az épület főtervezője azt mondja, hogy a lefaragott költségvetés nem befolyásolja a színház épületének funkcionalitását. Radivoje Dinulović: „Törekedni fogunk, hogy mindenképpen megőrizzük az elképzelést a színházról, amelyen a kilencvenes évek közepén kezdtünk el dolgozni. Növeljük a kereskedelmi tereket, csökkentjük a belsőépítészeti költségeket, a színpadtechnikai költségeket.”

A szabadkai Népszínház felújításának befejezéshez körülbelül 10 millió euróra van szükség. A tartományi kormány ennek a felét biztosítja, a többit köztársasági és városi forrásokból fedezik majd.

Custom Search