Korszerű színház kell, ami nem bevásárlóközpont

Kategorija: 

A 21. század követelményeinek megfelelő színházat kell felépíteni Szabadkán - mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint olyan színházépületre van szükség, amely illeszkedik a város összképéhez, küllemét és méreteit tekintve is. Az épület 3-4 éven belül fejezhető be - emelte ki Pásztor István.

Az új színházépületnek két egyforma méretű terme kellene, hogy legyen. Az egyikben zenekari árok is lenne. Itt a zenés darabok mellett koncerteket is elő lehetne adni - véli a Vajdasági Magyar Szövetség. Az üzlethelyiségek kiépítésére szánt területet csökkenteni kell, nem azért építünk ugyanis színházat, hogy oda kereskedni és bevásárolni járjunk - mondta Pásztor István pártelnök. „Azt szeretnénk, ha minimális lenne a kommerciális tartalom az épületben, ha elsősorban színház épülne, nem pedig ennek apropóján kiadásra, eladásra, bérbeadásra váró tartalom.” Az építési terveket olyan formában kell átütemezni, hogy az építkezés szakaszosan legyen megvalósítható. Egy-egy fázis befejezésével birtokba lehetne venni az elkészült részeket. „A VMSZ nem menekül a felelősségtől, ami terheli az előző döntései alapján. Nem menekül attól sem, ami a jövőbeli döntések tekintetében terheli majd. Mi ebben partnerek kívánunk lenni. Világos mondatokat mondunk majd ki, függetlenül attól, hogy kinek tetszik és kinek nem.”

10 millió euróból fejezik majd be a Népszínház épületét a legújabb elképzelések szerint. A Tartományi Nagyberuházási Alap az idén az összköltségvetés felét ígérte. „Nem vagyok benne biztos, hogy a 2,2 milliárd dinárból, ami az idén a Nagyberuházási Alapban van, 500 milliót adnának a szabadkai színháznak. Úgy gondolom, most nem szabad számításokba bocsátkozni. Végig kell gondolni. Meg kell állapodni milyen dinamikával lehet ezt megvalósítani.” Pásztor István kiemelte: Az elmúlt időszakban a tartomány átvette a köztársaság pénzelési kötelezettségeit a Népszínház ügyében. Ezt a lépést újra kell gondolni.

Custom Search