Ülésezett az MNT

Kategorija: 
Izvor: 

Rekordidő, 42 perc alatt fejeződött be a Magyar Nemzeti Tanács harmincegyedik rendes ülése. A nyolc napirendi pont között szerepelt a Demográfiai akcióterv kidolgozását végző szakértői munkatestület kinevezése, valamint Szenttamás Község iskoláskor előtti intézményeinek és általános iskoláinak hálózata.

Határozatjavaslatot fogadott el a Magyar Nemzeti Tanács a 2013. évi pótköltségvetésről. Az MNT évi bevételeinek összege mintegy 444 millió 313 ezer dinár. A köztársaság, a tartomány és a községek mintegy 90 millió 133 ezer dinárral támogatják a tanácsot. A tartománytól egymillió dinárral többet kap az MNT. A legnagyobb bevételi forrásnak a külföldi támogatások számítanak, összesen 239 millió 316 ezer dinárt kap az MNT külföldről. A tavalyi évi költségvetésből 110 millió 953 ezer dinár maradt meg a Magyar Nemzeti Tanács számláján.

„Fontos volt ez az ülés, hiszen több határidős napirendi pont is volt. Ez elsősorban az intézményrendszerre vonatkozó napirendi pont volt és a pótköltségvetésünk – amelyet, ha nem fogadtunk volna el, akkor nagyon sok, olyan programunkat nem tudtuk volna időben megvalósítani, amelyekre a pótköltségvetésben teremtettük meg a pénzügyi háttért ” – mondta Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

Záradékjavaslatot fogadott el az MNT Szenttamás Község iskoláskor előtti intézményeinek és általános iskoláinak hálózatáról. „A meglevő hálózatot látta elő a továbbiakban is Szenttamás Község, tehát a magyar nyelvű iskoláskor előtti intézmények tekintetében két épületben, a Bambiban és a Piroskában folytatódna továbbra is magyar nyelvű oktatás. Általános iskola tekintetében pedig a Jovan Jovanić Zmaj képviseli továbbra is elsőtől nyolcadik osztályig a magyar nyelvű oktatást” – nyilatkozta Joó Horti Lívia, a Közoktatási Bizottság elnöke.

Módosította a Magyar Nemzeti Tanács a Demográfiai akcióterv kidolgozását végző szakértői munkatestület kinevezéséről szóló végzést. A hatékonyabb munkavégzés miatt egy taggal, Nagy József zentai plébánossal bővült a testület.

Káich Katalin a napirendi pontok megtárgyalása után felsőoktatási kérdéseket vetett fel a Magyar Nemzeti Tanács ülésén. Elmondta, az MNT-nek szüksége lenne egy tudományos stratégiára. Ez elősegítené a magyar nyelvű egyetem létrehozását, az egyetemi tanárok képzését. Elmondta, a doktori diploma nem elég, hogy valaki egyetemi tanár is legyen. Javasolta, hogy a Felsőoktatási Bizottság kezdje el a stratégia kidolgozását.

 

Custom Search