Pénzhiány a vajdasági magyar médiában

Kategorija: 
Izvor: 

Több vajdasági intézményt is fenyeget a megszűnés veszélye – jelentette ki Hódi Sándor, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának elnöke. Legtöbbjük veszteséggel zárta a 2012-es évet. A médiumok a támogatási rendszerben, illetve a belső átszerveződésekben bíznak.

Több millió dináros veszteséggel zárták a 2012-es évet a vajdasági médiaházak. A Magyar Szó esetében ez az összeg meghaladja a 18 millió dinárt. Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója szerint kevés támogatást kaptak, ennek ellenére sikerült valamiféle erősödést elérniük. Kiadásaik mintegy 75 százalékát saját forrásból finanszírozzák. Jövőre újabb átszervezéseket terveznek. „A hirdetőosztály, a lapterjesztés, a marketingosztály átszervezésén, annak felerősítésén próbálunk a vállalat anyagi helyzetén javítani.”

A Mozaik Televízió, a Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap is javulást remél a 2013-as évtől. Anyaországi támogatásokban és a belső átszervezések sikerében bíznak.Az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok intézmény hitelfelvételre kényszerül, ami újabb kiadásokat jelent a médiaházaknak. Nagy gond az is, hogy elakadt a párbeszéd a pályázók és a pályázat kiírói között – mondta Hódi Sándor. „Amíg a pályáztatás egyre bürokratikusabbá válik, addig bennünket az élet egyszerűbb, kézenfekvőbb megoldásokra kényszerít. Vagy pedig eladósodunk, ami pedig számos szervezet megszűnését, intézetek ellehetetlenítését jelenti.”

Custom Search