Országszerte tiltakoznak a földművesek

Kategorija: 
Izvor: 

A földművesek felháborítónak tartják Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter döntését, miszerint arab kézbe kerül 8 mezőgazdasági vállalat 80 százaléka. Tegnap Abu Dhabiban írták alá az előszerződést, ezek szerint mintegy 14 ezer hektár kiváló minőségű földterülettel gazdálkodnak majd az arabok.

A csantavéri termelők is elégedetlenek. Szerintük kiárusítják a vajdasági termőföldeket. Valamennyien felháborodtak a hír hallatán.  A földművesek nevetségesnek tartják a hektáronkénti 250 eurós összeget, ennyiért bérelhet ugyanis földet Szerbiától az Egyesült Arab Emirátusok. A parasztok szerint így is kevés az állami föld, amihez hozzájuthatnak.

Domonkos Gábor, a Csantavéri Termelők Klubjának elnöke: „Felháborító, hiszen tudjuk, hogy már nincs mit eladni az országban. Az összes gyárat eladták privátnak, külföldi cégeknek. Nem maradt más hátra, csak a termelőföldek. Ettől féltünk, ami be is következett, sajnálatos módon.”

Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyminiszter elmondása szerint az arab befektetés mintegy 200 millió eurót hoz Szerbiának. A földművesek szerint viszont itt szó sincs jó üzleti fogásról. Többen nem is értik, mi ebben a haszon.

Zabos Árpád, a Csantavéri Termelők Klubjának tagja: „Mi volt az oka annak, hogy ezt világra szóló üzletnek harangozták be. Három napja nem látunk mást. Minden médiában folyik a hatalmas üzletről szóló hír. Közben ez a szerb földművesnek az átverése.”

A beígért 200 millió euró felét öntözőrendszerek kiépítésére fordítanák az arabok. A földművesek viszont attól félnek, ez az összeg csak a már arab kézben lévő földek öntözésére lesz elegendő.

Kovács Róbert földműves: „Van rá lehetőség, mert a sivatagban ők biztosan jártasabbak az öntözőrendszerekben, vízvezetésben. De ez a 100 millió euró a 16 ezer hektárra lesz elég, amit ők megvettek. Azt majd bírják öntözni, ha még nincs rajta öntöző.”

A csantavéri termelők különböző megoldást alkalmaznának, amiből tényleges haszon származhatna. Balassa Miklós földműves: „Szerintem, hosszú távú bérleti szerződést kellene kötni a termelőkkel, nem egy-két évre, hanem 20 évre, megfelelő árakon, és úgy biztosítani az ifjúságnak a megélhetőséget az elkövetkező években.”

Nem hivatalos értesülések szerint 14 ezer hektár földterület kerülhet arab tulajdonba. Ezekért mindössze 100 millió eurót fizetnek. Ez átlagosan mintegy 7000 eurót jelent hektáronként. Ehhez képest Szenttamáson például 10 ezer eurót fizetnek ekkora területért. Azokon a részeken, ahol csatorna is található egy hektárért már 20 ezer eurót is adnak. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emirátusok jó üzletet kötött.

A bánáti mezőgazdászok is védelmükbe vették Vajdaság termőföldjeit. Szerintük felháborító és megengedhetetlen, hogy az ország legminőségesebb főldjei idegen, külföldi magáncégek tulajdonába kerüljenek. A témában az egyik bánáti mezőgazdász egyesület vezetője időpontot kért Ivica Dačić kormányfőtől. A bánáti gazdák szerint Szerbia jogtalanul adja el az emirségeknek ezeket a földeket, mivel a mezőgazdasági vállalatok földjei jelenleg társadalmi tulajdonban vannak. A társadalmi tulajdon pedig a népet illeti meg.

Custom Search