Konkurs za film jeze

Uto, 04.10.2011 - 11:57 -- daniela.mamuzic

Od 1. oktobra do 23. novembra 2011. godine mladi ljudi sa teritorije Grada Subotice imaće priliku da na konkurs pošalju video-radove koji bi se mogli podvesti pod film jeze: kratkometražno filmsko ostvarenje inspirisano filmografijom Bele Lugošija i njegovim čuvenim likom Drakule.

Profesionalni počeci pozorišnog i filmskog glumca mađarskog porekla Bele Lugošija (1882-1956) vezani su za Suboticu. Lugoši je zahvaljujući markantnoj pojavi i mađarskom naglasku dobio ulogu grofa Drakule na Brodveju. Ta uloga, koju će nešto kasnije ponoviti nafilmu, učinila ga je slavnim i jednom od ikona horor-žanra 1930-ih. Međutim, ona mu je takođe ograničila karijeru, s obzirom da je otada do kraja života primao isključivo ponude za uloge egzotičnih negativaca.

Osamdesetogodišnjica od snimanja kultnog filma Drakula (1931), koji ga je za sva vremena ustoličio kao jednog od najupečatljivijih interpretatora ovog kultnog književnog i filmskog lika, povod je obeležavanju Dana Bele Lugošija u Subotici, decembra 2011. godine, u organizaciji FOKUS Fondacije.
Dani Bele Lugošija obuhvataju projekcije Lugošijevih najznačajnijih filmskih ostvarenja, niz tematskih predavanja, pozorišnu predstavu, koncert, izložbe, radionicu za izradu horror maski i konkurs za savremeni film jeze čija će najuspešnija ostvarenja biti nagrađena I prikazana tokom ovih dana.
Video-radovi, kao i prateća filmska muzika, mogu da budu snimljeni različitom low-fi video-tehnikom, kao što su mobilni telefoni, fotoaparati, kućne kamere i sl. Preporučujemo autorima da se oprobaju u filmskim formama koje su bile karakteristične za to doba, kao što su nemi ili crno-beli film, kao i da se potrude da muzička pozadina bude takođe autorska.
Najuspešnije radove odabira stručni žiri u sastavu: pozorišni reditelj i direktor Pozorišta "Deže Kostolanji" Urban Andraš, filmski reditelj Sabolč Tolnai i istoričarka umetnosti i kustoskinja Moderne galerije "Likovni susret" Nela Tonković.
Autor/ka najboljeg dela biće nagrađen/a trodnevnim putovanjem u Transilvaniju, sa posetom muzeju poznatim kao Drakulin zamak (www.bran-castle.com), dok će nosiocima prve, druge i treće nagrade biti dodeljene HD filmske kamere.

Prijavni list na: www.fokus-su.rs

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
7 543
Vreme održavanja - početak: 
Sub, 01.10.2011 (All day)
Vreme održavanja - kraj: 
Sre, 23.11.2011 (All day)
Kategorija: 
Custom Search