KARTON: Poziv piscima i umetnicima/Felhívás írok és képzőművészek számára

Sre, 22.09.2010 - 13:33 -- daniela.mamuzic

Poštovani autori,
Pozivamo vas da se uključite u kreiranje novog, 6. broja kultur-propagandnog lista KARTON! Tema aktuelnog broja u izradi je UNIFORM:
Uniforma vremena - kako nas vreme u kojem živimo (ne)ograničava.
Uniforma širokih narodnih masa.
Uniforma kao životni stil koji je odabran linijom manjeg otpora.Uniforma poznatih.
Da li se uniforma plaća dosadom?
éta se nalazi ispod uniforme, čovek, robot, meso, crv?

Uniforma i njena značenja - propisana zakopčavanja i otkopčavanja, dnevne i noćne uniforme, uske i krute, sa izbledelim epoletama ili superlepkom nalepljenim plastičnim činovima, sportske, hotelske, bolničke, trendovske, bezlične, duhovne, školske... Ona je štit, ona je predrasudna, ona voli da zastrašuje, ona voli da usrećuje, promenljiva je, tvoja je - nije tvoja.
Koliko uniformi promenimo u toku dana? Koga steže, a kome je posve ugodna?
Uniforma poznatih.
Odnosi između uniformisanih i neoznačenih. Uniforma kao otuđenost, prividnost ili isticanje inidividue.
Predrasude uniformisanja i uopštavanja u procenjivanju, koliko je istine a koliko greške, itd.
Na ova i druga mnogobrojna pitanja tražimo odgovore ili novija pitanja, dok oblikujemo ovaj gradski list i gradimo mu konačnu formu.
Očekujemo vaše eseje, priče, fotografije, likovne radove, drame, stihove, basne, bajke najkasnije do 20. oktobra na adresi: [email protected]. Za one, koji se prvi put susreću sa ovim časopisom, prethodnih pet brojeva mogu pročitati na sajtu FOKUS Fondacije: www.fokus-su.rs, u odeljku Download.
Svaki broj časopisa pored tematskog dela sadrži i odeljke Proza, Poezija, Geto poezija, Esej, Drama i Visual (koji je posvećen predstavljanju umetnika i njihovih radova), te očekujemo i vaše radove koji nisu vezani za temu broja.
Redakcija časopisa će od svih pristiglih radova odabrati one koji će ući u sledeći broj.
Vaše radove možete predati do 15. novembra 2010.
..............................

Kedves szerzők,
ezúton hívunk fel mindenkit, hogy vegyen részt a Karton című kultur-propaganda lap soron következő, 6. számának elkészítésében. A szám témája az UNIFORMIS:
-mint az idők uniformisa - például, hogyan határoz vagy éppen nem határoz meg minket egy adott időszak, amelyben élünk (’80-as, ’90-es évek, a XX. vagy a XXI. század...)
-mint a szélesebb néptömegek uniformisa - átlag, sztereotípiák, divat
-mint az életmód uniformalizálása, a legcsekélyebb ellenállás érdekében
-mint a népszerűség uniformisa

Az uniformalizáltság kiváltja-e az unalmat?
Mi van az uniformis alatt: ember, robot, hús, féreg?
Az uniformis és annak jelntései - előírt patentok, nappali és éjszakai uniformis, szűk és merev, kifakult vállpánt, vagy a kifakultság eltüntetése érdekében, gyorsragasztóval a vállpántra ragaszgatott színes-csillogó csillagocskák, sportos, kórházi, cselédlányos, trendi, személytelen, szellemes, iskolás...Megvéd, hátráltat, megfélemlít, boldogít, megváltoztat, te vagy-nem te vagy.

Hányszor cserélünk uniformist napjainkban? Kinek kényelmetlen, kinek kellemes?
Az uniformalizáltság és a jelentésnélküliség közötti kapcsolatok. Az uniformis, mint elidegenedés, mint látszat, vagy mint az egyéniség kihangsúlyozása.
Elfogultság az uniformalizáltsággal és az általánosításokkal szemben.
Ezekre és a témával kapcsolatos egyéb, számtalan kérdésre keressük a válaszokat, vagy várunk újabb kérdéseket, miközben lassan kialakul majd a lap egésze.

Minden tematikus szám, a tematikus blokk mellett tartalmaz egyéb rovatokat is. Így: próza, vers, esszé, dráma, vizuális művészetekkel foglalkozó rovatokat is. Tehát nem csak a tematikával kapcsolatos írásokat várunk tőletek, hanem attól függetlenül is küldhettek más egyebet, írást és képzőművészeti alkotást a legújabb számba.

Várjuk esszéiteket, fotóitokat, képzőművészeti alkotásaitokat, drámáitokat, meséiteket és tündérmeséiteket... október 20-ig, az [email protected] címre. Azok, akik első alkalommal hallanak a lapról, megtekinthetik az előző öt számot a FOKUS Ifjúsági Alapítvány weboldalán a www.fokus-su.rs címen. Itt az előző számok PDF formátumban le is tölthetőek.
A beérkező alkotások közül a folyóirat szerkesztősége választja ki azokat a munkákat, amelyek megjelennek majd a következő Kartonban.
A munkákat 2010. november 15-ig várjuk.

www.fokus-su.rs

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
6 289
Vreme održavanja - početak: 
Sre, 22.09.2010 - 13:28
Vreme održavanja - kraj: 
Pon, 15.11.2010 (All day)
Kategorija: 
Custom Search