Najava međunarodne konferencije o otpadu u Subotici

Čet, 25.03.2010 - 12:00 -- toth.imre

mr Suzana Dulić, član Gradskog veća, resor za komunalije i zaštitu životne sredine, najavla je predstojeću međunarodnu konferenciju otpadnih voda, komunalnog čvrstog otpada i opasnog otpada koja će se održati u Subotici od 29. marta do 1. aprila ove godine.

*********

Subotica je domaćin Međunarodne konferencija OTPADNE VODE, KOMUNALNI ČVRSTI OTPAD I OPASAN OTPAD, koja će se održati u našem gradu od 29.marta do 2.aprila 2010.godine u kongresnoj Sali hotela Patria.

Organizator konferencije je «Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo» i «Poslovno udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije» u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Institutom IHTM i gradom Subotica

Ova godina je u znaku jubileja: Konferencija u Subotici je 40-ta po redu, a «Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo» slavi 50 godina rada.

Tematske oblasti kojima je posvećena konferencija su:

 

VODA - U okviru integrisanog upravljanja otpadnim vodama obrađeno je integrisanje evropskog u domaće zakonodavstvo, monitoring voda i informacioni sistem u zaštiti voda. Značajan deo je posvećen i problematici prečišćavanja industrijskih i komunalnih voda.

OTPAD - U okviru integrisanog upravljanja otpadom obrađeno je planiranje i sprovođenje nedavno usvojene zakonske regulative, sa svim obavezama, merama i poteškoćama za operatere i nadležne organe na svim nivoima.

Iskustva susednih zemalja stečena tokom implementacije gore navedene problematike, zauzimaju zanačajno mesto u zborniku radova, te je korisno upoznati se sa istima.

Tokom četvorodnevne konferencije, posetioci i učesnici će imati mogućnost da se detaljno upoznaju sa savremenom opremom, koju će prezentirati mnogobrojni sponzori.

Kao i svake godine, svi radovi će biti štampani u zborniku radova.

Poster prezentacija dela radova će biti izložena u ponedeljak od 17 časova u Sali hotela, a stručna komisija će oceniti iste i proglasiti najuspešnije, odnosno najbolje prezentiran poster rad po oblastima.

Mnogobrojni sponzori doprineli su sadržajnijem i bogatijem programu Konferencije, a glavni sponzor je VEOLIA WATER

A organizator, će shodno ranije postignutim dogovorima, omogućiti sponzorima da se predstave učesnicima konferencije.

Pored izlaganja problematike životne sredine kroz gore navedene tematske celine na samom radnom delu Konferencije, organizovan je i sastanak u Reginalnoj Privrednoj komori Subotice, obezbeđen je obilazak Subotičkog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda koji je u fazi izgradnje, odlazak u Mađarsku na postrojenje za prečišćavanje gradskih otpadnih voda u Čepelu odnosno obilazak spalionice opasnog otpada u postrojenju koje se nalazi u Dorogu na granici sa Slovačkom.

Tema sastanka u Privrednoj komori je problematika prečišćavanja otpadnih voda mlekarske industrije i upoznavanje zainteresovanih stručnjaka iz ove oblasti sa proizvođačima opreme.

Zaključci konferenciji će biti definisani na okruglim stolovima po oblastima i isti objavljeni u Časopisu Udruženja, i dostavljeni svim nadležnim Organima.

**********

"Szennyvíz, kommunális hulladék és veszélyes hulladék" elnevezéssel tartanak nemzetközi szaktanácskozást jövő héten Szabadkán - jelentette be Suzana Dulić magiszter, a Városi Tanács kommunális és környezetvédelmi ügyekkel megbízott tagja. A március 29-e és április elseje között megrendezésre kerülő konferencia kettős jubileum jegyében zajlik, ugyanis sorrendben ez a negyvenedik, a szervező, a Víztechnológiai és szanitáris mérnökök egyesülete pedig idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. A rendezvény társszervezői a Szerb Gazdasági Kamara és a szabadkai önkormányzat, a védnökök pedig az Egészgégügyi-, a Tudományos-, a Területrendezési- és a Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti minisztériumok. A tanácskozáson - amely hazai és külföldi szakemberek részvételével zajlik - ismertetik a jelenleg használatos objektumokkal és berendezésekkel kapcsolatos tapasztalatokat, megvitatják azok fejlesztési lehetőségeit, valamint azok minőségét és hatékonyságát. Megvitatják továbbá, hogyan lehet összehangolni a jogi- és intézményrendszert az európai szabványokkal és előírásokkal. A négynapos tanácskozás a szabadkai Pátria szállóban zajlik, de a résztvők közben ellátogatnak Budapestre, a Csepeli víztisztítóba, valamint a Dorog melletti hulladék-megsemmisítőbe.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search