SOCIJALNA INKLUZIJA - UTOPIJA ILI MOGUĆA REALNOST?

Pon, 02.11.2009 - 17:49 -- nikola.tumbas

Mreža istraživača socijalnih prilika (Mreža ISP) i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao partneri u realizaciji projekta "Promocija debate o socijalnoj inkluziji u Srbiji"1, organizuju javne debate u 10 gradova u Srbiji: Kragujevac, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Požarevac, Kraljevo, Niš, Novi Pazar, Zaječar, Vranje.

Agencija lokalne demokratije iz Subotice domaćin je javne debate za kojA se održati u četvrtak 5. novembra 2009. godine u sali 213 Otvorenog univerziteta u 11 časova.

Tema javne debate:

SOCIJALNA INKLUZIJA - UTOPIJA ILI MOGUĆA REALNOST?

Cilj debate: Razmena ideja i informacija o pitanjima socijalne inkluzije, sagledanim iz tri aspekta: (1) konceptualni okvir i javne politike, (2) saznanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti zasnovana na istraživačko-analitičkoj praksi i (3) zagovaranje prava na jednake mogućnosti.

Uvodna izlaganja:

* Prof. dr Miroslav Ružica, sociolog, ekspert Svetske banke,
* Srećko Mihailović, sociolog, saradnik CESID-a,
* Milica - Mima Ružičić-Novković, direktorka Centra "Živeti uspravno" - Novi Sad

Moderator: Gradimir Zajić, sociolog, koordinator Mreže ISP

Učesnici javne debate: Predstavnici zainteresovanih strana, učesnika u procesima za smanjenje siromaštva, stvaranje uslova za jednake mogućnosti i socijalnu inkluziju marginalizovanih grupa i pojedinaca:

* Lokalna samouprava i Savet za socijalnu politiku,
* Javne službe (socijalna zaštita, obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i socijalno stanovanje),
* Servisi za podršku marginalizovanim grupama (stari, osobe sa invaliditetom, deca bez roditelja, Romi i sl.),
* Udruženja i NVO koja zastupaju prava i potrebe ugroženih grupa (OSI, samohrane majke, roditelji dece sa posebnim potrebama, penzioneri i dr.).

U javnoj debati želimo doći do odgovora koliko postojeće mere i aktivnosti doprinose socijalnoj uključenosti ugroženih pojedinaca i grupa, na osnovu dole navedenih i dimenzija/indikatora isključenosti, odnosno uključenosti sa okvirnom podelom na:

1. Dimenzije/indikatore koje kao aktivni činioci definišu samu isključenost (1. ne/zaposlenost, 2. obrazovanje, 3. zdravlje/bolest, 4. finansijsko siromaštvo - prihodi/rashodi, 5. etnička/nacionalna pripadnost i 6. nepotpuna porodica);

2. Dimenzije/indikatore koje su istovremeno i činioci i posledice isključenosti - socijalna participacija (1. kulturna participacija, 2. politička participacija, 3. participacija u odlučivanju u lokalnoj zajednici - samoocena uticaja na odluke, 4. participacija u neformalnim mrežama, 5. participacija u formalnim mrežama i 6. osećaj pripadnosti socijalnim grupama) i

3. Dimenzije/indikatore koji su posledice socijalne isključenosti - zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba - lični plan (1. uslovi stanovanja, 2. stanarski status, 3. kvalitet stana, 4. kvalitet stambenog okruženja, 5. ishrana, 6. odevanje, 7. higijena i 8. opremljnost domaćinstva).

O rezultatima istraživanja koji se bave dimenzijama socijalne isključenosti i drugim aktivnostima koje se realizuju u okviru ovog projekta, možete se upoznati preko veb sajta www.mrezaisp.org

Detaljnije informacije o javnoj debati mogu se dobiti od saradnika Mreže ISP i CESID-a:

Gradimir Zajić, (063) 254-759, [email protected]

Miloš Mojsilović, (062) 288-142 [email protected]

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
4 984
Vreme održavanja - početak: 
Čet, 05.11.2009 - 11:00
Kategorija: 
Custom Search