Časopis "Karton"

Pon, 10.08.2009 - 18:34 -- daniela.mamuzic

POZIV PISCIMA I UMETNICIMA
FELHÍVĆS ÍRÓK ÉS KÉPZÕMÛVÉSZEK SZĆMĆRA

Poštovani mladi autori,

Približavamo se kreiranju novog, četvrtog broja kultur-propagandnog časopisa KARTON, njegovog letnjeg izdanja. Otuda vas ovom prilikom pozivamo da ispunite letnje mu stranice svojim autentičnim, osvežavajućim mislima, esejima, pričama, fotografijama, likovnim i grafičkim radovima, dramama, stihovima.., te iste pošaljete na adresu: [email protected]. Za one, koji se prvi put susreću sa ovim časopisom, prethodna tri broja mogu pročitati na sajtu FOKUS Fondacije: www.fokus-su.rs, u odeljku Projekti.

Svaki broj časopisa sadrži tematski deo koji će ovaj put obrađivati temu GRAD:

Grad u u odnosu sa ljudima, sa osobom, i naročito odnos između njih. Odnos grada prema čoveku i čoveka prema gradu, sveprožimajući međusobni uticaji, jedinstvo grada ili grupisanja u gradu, uticaj grada na odnose među ljudima, posledice tih uticaja. Može grad i čovek da bude ispitan u pozitivnom smislu ili u oba smisla. Kao i grad i psiha, grad i psihoza. Zatvorenost ili možda otvorenost? Privatna i kolektivna sfera, njihova uslovljenost ili isprepletenost. Maska kao - otuđenost, providnost, naziranje inidividue ili slično.

Negativna odnosno pozitivna strana grada, ili obe ujedno, jedna u drugu slivajući, alternirajući se.

Najzad, grad kao mikroklima, tkivo prokrvljeno tolikim pričama, događanjima i događajima, isprepleteni sistem, individuama, koje se u njemu rastapaju ili utapaju, ispred ili iza maske, ili sasvim bez nje.

Na ova i druga mnogobrojna pitanja tražimo odgovore ili još novija pitanja, dok punimo ovaj gradski list i konačnu mu formu GRADimo.

Za autore, koji ne nađu inspiraciju u gore formulisanoj temi, mogu svakako da se izraze po pitanju bilo koje druge u već pomenutim umetničkim formama.

Redakcija časopisa će od svih pristiglih radova odabrati one koji će ući u sledeći broj.

Felhívjuk azok figyelmét, akik valamilyen írói vagy képzőművészeti alkotással foglalkoznak, hogy a kARTon folyóirat nyári számába várjuk munkáikat! Ahogy eddigi számainkban, ezúttal is lesz egy központi témánk, a VĆROS, míg a lap másik felében tematikától függetlenül jelentetjük meg az alkotásokat próza, esszé, vers, stb. műfajokban. Az első három már megjelent számot PDF formátumban meg lehet tekinteni a Fokus alapítvány honlapján a www.fokus-su.rs címen a Projekti link alatt.
A beérkezett művek közül a szerkesztőség tagjai válogatják ki azokat amelyek belekerülhetnek a következő számba.
Kérjük az érdeklődőket, hogy az [email protected] címre küldjék munkáikat.

Nem akartuk túlzottan leszűkíteni a témát, viszont annyi magyarázatot fűznénk hozzá, hogy nem a városra mint egy tárgyra, egy földrajzi egységre gondolunk magában, hanem ennek az egységnek, társadalmi csoportosulásnak és az egyénnek, az embereknek a kapcsolatára, egymásra hatására, a kialakuló viszonyokra, amelyből, ha nem is végtelen, de számos fogalom bukkanhat elő, amelyek érintővonalakként szolgálhatnak egy-egy írás (esszé, szépirodalmi munka) létrejöttekor.
Ilyen fogalom lehet akár: a csábítás, a bezártság illetve a nyitottság, a privát és a kollektív szféra egymásra utaltsága illetve egymásba hajlása-omlása, a maszk, a beidegződés, az átlátszóság, az individuum, stb. Volt egy olyan ötletünk is, hogy a város és a psziché, a város és a pszichózis kapcsolata legyen a téma, de ez első pillantásra a negatív oldalára billentette a mérleget, viszont a pozitív oldalai is megjelenhetnek a városnak, vagy akár mindkettő egyszerre, egymásba oltódva, áttűnések sorozatában.
Miért mondjuk, hogy a várost nem földrajzi térként képzeljük el, vagy határozzuk meg? Talán annál a banális oknál fogva, hogy maga a föld sem egy síkban kiterjedt tér, hanem gömb, ami már "időtlen idők óta" jó értelemben vett problémát okoz a gondolkodás számára. Tekintsük tehát a várost a tér egy görbületének, egy szeletnek, amely egyben része valami másnak, de ugyanakkor önmagában is egy erőteljesen körülhatárolt entitás. Mikroklimával és megannyi történéssel, történetekkel átszőtt rendszer, amelyben feloldódik az individuum és amelyben talán már nem is létezik másként csak maszkok által, azok mögött, vagy mégsem. Ilyen és számtalan más kérdésre keressük a válaszokat, vagy éppen újabb kérdéseket szeretnénk találni, miközben összeáll és végleges formát kap majd ez a városi lap.

A szerkesztőség fenntartja a választás illetve a válogatás jogát, értelemszerűen tehát jogában áll kéziratot visszautasítani.

www.fokus-su.rs

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
4 669
Vreme održavanja - početak: 
Pon, 10.08.2009 (All day)
Vreme održavanja - kraj: 
Čet, 10.09.2009 (All day)
Kategorija: 
Custom Search