Veliki međunarodni debatni turnir

Ned, 02.12.2007 - 19:01 -- urednik

TIM SNOVA POBEDIO NASILJE

-Marigona Rašiti iz Bujanovca, Dino Ibišbegović iz Beograda i Ivana Križanović iz Subotice, rečitošću i mudrošću, odneli ubedljivu pobedu na temu "Država treba da poboljša zaštitu od porodičnog nasilja"

Pobednici Velikog meðunarodnog debatnog turnira, održanog u subotu i nedelju u subotièkoj Gimnaziji "Svetozar Markoviæ", sve do izlaska pred Komisiju nisu se nikada videli, ali su zahvaljujuæi reèitosti, znanju i mudrošæu ubedljivo odneli pobedu na temu "Država treba da poboljša zaštitu od porodiènog nasilja". Marigona Rašiti iz Bujanovca, Dino Ibišbegoviæ iz Beograda i Ivana Križanoviæ iz Subotice  bili su tim snova i preostalih 39 uèesnika ostavili - bez teksta.
-Mi smo jedan od tri miks tima na turniru. Sve do juèe, nikada nisam video niti razgovarao sa Marigonom i Ivanom, ali kada je debata poèela nadovezivali smo se jedno na drugo i protivnike ostavili bez odgovora i rešenja. Uspeli smo argumentovano da pobijemo sve èinjenice koje su izneli naši prethodnici, i oèigledno da je to bilo presudno za našu pobedu. Pohaðam "10-tu beogradsku" i ranije sam uèestvovao na sliènim turnirima, ali æe mi ovaj ostati dugo u pamæenju zbog koleginica sa kojima sam uspeo da odnesem pobedu, a proglašen sam i za najboljeg pojedinca govornika-kaže Dino Ibišbegović.

Marigona Rašiti iz Bujanovca, prvi put uèestvuje na ovakvom turniru i prvi put je posetila Suboticu.
-Srpski nije moj maternji jezik i prilièno ga lošem govorim, ali moja pobeda je dokaz da meðu mladima ne postoje jezièke barijere. Zahvaljujuæi Ivani i Dini uspeli smo da ubedimo Komisiju da su naše ponude rešenja, ali i pobijanje èinjenica drugih timova - najbolje. Veoma sam sretna i uzbuðena što sam ovde i što sam upoznala svoje vršnjake iz cele Srbije i Crne Gore-kaže Marigona.
Sanja Raðenoviæ
je došla sa kolegama iz Budve i iako njihov tim nije pobedio kaže da iz Subotice odlazi sa jako pozitivnim utiscima.
-Svi smo dali maksimum, ali je evidentno da su Dino, Ivana i Marigona-tim snova. Pošto se turnir odvijao u paralelnim debatnim rundama, nisam èula njihovo pobijanje èinjenica, ali verujem da je to bilo pravo rešenje-kaže Sanja.
Školski pedagog Gimnazije "Svetozar Markoviæ" iz Subotice, Branka Josimov,  zadovoljna je onim što je èula na dvodnevnom turniru i kaže da æe Debatni klub Gimnazije i ubuduæe organizovati ovakve i sliène susrete.
-U goste su nam došli srednjoškolci iz Niša, Zajeèara, Paraæina, Novog Pazara, Valjeva, Baèkog Petrovca, Novog Sada, Budve i Bujanovca. Svi su veoma argumentovano izašli pred Komisiju i iskreno se nadam da æe barem jedan od njihovih predloga kako da država poboljša zaštitu od porodiènog nasilja, biti oproban i u praksi. Otvaranjem sigurnih kuæa, boljim uslovima socijalne zaštite i poboljšanjem opštih uslova života, uz puno, puno detalja kako i na koji naèin to sprovesti, današnja omladina je na dobrom putu da osigura bolje sutra- rekla je Branka Josimov.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search