Majstori evropskog filma

Sre, 28.03.2007 - 17:27 -- urednik

Ciklus "Klasici evropskog filma" nastavlja sa predstavljanjem najvažnijih filmova iz istorije kinematografije nastalih u Evropi, kolevci filmske umetnosti. Za razliku od većine filmskih serijala, organizovanih po žanrovskim, autorskim ili geografskim celinama, pred vama je nasumičan izbor koji ima za cilj da predstavi raznovrsnost evropske kinematografske baštine kroz dela nekih od najznačajnijih autora. Osnovna zajednička osobina filmova iz ciklusa je što postavljaju suštinska pitanja ljudskog postojanja kroz neponovljive umetničke forme. Ono što posebno iznenađuje je činjenica da izabrani filmovi poseduju jedinstvenu hrabrost u razbijanju tabua koji jednakim intenzitetom postoje i danas. Neki od filmova u programu su godinama bili zabranjeni, njihovi autori proganjani ili osuđeni od strane javnosti...

Ciklus će trajati puna četiri meseca, a filmovi će biti prikazivani svakog petka sa početkom u 19.30 u Amfiteatru Otvorenog univerziteta.

Ulaz je slobodan!

30. MART:

LES AMANTS / LJUBAVNICI (1958) Francuska
Louis Malle

Jeanne Moreau, Jean-Marc Bory, Judith Magre

90 min

Žana Turnije, supruga bogatog novinskog magnata, majka devojčice i ljubavnica biznismena zaluđenog polom, vodi život ispunjen dosadom i besmislom. Igrom slučaja upoznaje mladog studenta arheologije, koji na insistiranje njenog supruga dolazi na večeru. Žana se nalazi u dilemi, da li napustiti dosadašnji život i upustiti se u nepoznato. Izvanredna fotografija Anrija Deka, koji je po mnogima tvorac vizualnog identiteta francuskog novog talasa, uz muziku Bramsa i prelepu Žanu Moro čine ovaj film vrhunskim umetničkim iskustvom. Kontroverzni film Luja Mala, naravno, ne po današnjim standardima, svojevrsna je prekretnica u istoriji filmske umetnosti. Film je bio zabranjen u Americi, a vlasnik bioskopa optužen zbog nemorala, sve dok slučaj nije dospeo do Vrhovnog suda u Ohaju gde su optužbe odbačene.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
1 269
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 30.03.2007 - 19:30
Vreme održavanja - kraj: 
Ned, 01.04.2007 (All day)
Kategorija: 
Custom Search