Kreativne radionice

Uto, 20.03.2007 - 18:41 -- urednik

Kreativne radionice su mesta gde mladi ljudi spoznaju sebe i stvarnost koja ih okružuje. To su mesta u kojima vlada mašta, kreativnost i sloboda. Kreativne radionice su otvorene za sve mlade ljude, srednjoškolce i studente, koji žele da upoznaju svoje mogućnosti i talente, i da ih prikažu i pokažu (prvo sebi!) i drugima. Prvi ciklus kreativnih radionica biće održan od aprila do jula i sadržaće umetničku, filmsku, književnu, foto i psihodramsku radionicu, dok će jesenji ciklus biti obogaćen novinarskom, strip i dramskom radionicom.

Prijave traju do 5. aprila 2007. godine, a učestvovanje je besplatno! Radionice se održavaju na srpskom i mađarskom jeziku.

Prijavite se na: [email protected] ili 024/523566.

UMETNIČKA RADIONICA - MEDIJALA

Edukativni program Radionice se zasniva na nekoliko posebnih tematskih celina koje su prilagođene uzrastu i interesovanju učesnika. Tokom tromesečnog rada učesnici će imati interaktivni odnos sa instruktorima i ostalim radioničarima. Svaka interakcija predstavlja različite izazove i mogućnosti, zahtevajući od učesnika da razviju široku paletu veština, od tradicionalnog crtanja i mešanja boja do eksperimentalnih formi i timskog rada. Zbog specifičnosti rada u ateljeu predviđeno je rad u radionici traje četiri sata jednom sedmično. Rad u kontinuitetu pruža mogućnost da učesnici radionice dovrše započete radove ili da bez žurbe promišljaju zadate teme...

Moderatori radionice: Senka Rožumberski, profesor razredne nastave sa specijalizacijom za nastavu likovne kulture, Daniela Mamužić, akademski vajar, Željko Garić, akademski dizajner i profesor likovne kulture, Goran Vuletić, slikar i likovni pedagog.

KNJIŽEVNA RADIONICA -- PISAONICA

Zamišljena je kao projekat u kom se mladi ljudi, na praktičan način, mogu izraziti kroz različite oblike kreativnog knjževnog stvaranja. Tako se pod zajedničkim nazivom kreativne radionice na srpskom jeziku krije više manjih radionica: pesnička radionica, radionica kratke priče, radionica eseističkih i proznih dela duže forme, izrada bloga i spajanje u virtuelnu književnu zajednicu, korištenje internet poetskih linkova i časopisa. Kroz razgovor, u kom će mlađi autori iznositi svoje književne radove na uvid, stvaranje na zadatu temu i formu, edukativanim podsticanjem, preko neposredane komunikacije, ostvarivaće se naši književni dijalozi. Razgovori su zamišljeni kao niz edukacija kojima bi se prenosilo iskustvo i vlastito i iz književne eseistike, tako da skrenu pažnju na ono šta bi se u delima mladih stvaralaca eventualno trebalo da popravi, doradi, izmeni. Pisanje je samo jednim delom talenat, istrajan rad na sebi nas čini sposobnijim ljudima i veštijim piscima. "Iskoristi sve u životu, da bi stvorio svoju umetnost", rekao je Stanislavski. Iskoristi Pisaonicu, da bi doučio vlastito pisanje!

Moderator radionice: Snježana Rončević, književnik (http://snjezanaroncevic.sitesled.com)

KNJIŽEVNA RADIONICA -- ÉNEK ÉNEKE

Možemo se usidriti katkad u oči ili u dušu nekog stranca. (Deže Kostolanji) Iza moje narative (priče, spletke, iskaza, laži) uvek je tamo taj tihi život u kojem ja suočavam sebe, u kojem ja iskušavam samog sebe. Ovaj tihi život se javlja samo u specijalnim situacijama, na primer, u nečijem pogledu u mene. U tom pogledu onda, kao u ogledalu, vidim sebe. Ali kad progovorim, to nestaje, a sećanje i refleksije na sebe su već takve narative kojima ja kreiram samu sebe. Ja pripovedam sebe, ja pišem sebe. U književnoj radionici na mađarskom jeziku ćemo ćemo težiti da putem analize teksta spoznajemo načine kako se jedna višekulturna i/ili višejezična i/ili višestruka ličnost može prikazati kao celina preko umetničkog dela.

PROGRAMSKE CELINE: April: sukob nebeskog i zemaljskog, čoveka i zveri, spiritualne i biologično determinirane crte u ličnosti. Urbán András Társulata: Drakula (pozorišno delo). William Burroughs. Hazai Attila: Budapesti skizo. Maj: ispitivanje višestrukog korena ličnosti, i mogućnosti izbora među njima. Tolnai Ottó: Wilhelm-dalok. Paul Auster. Jun: mogućnosti re-kreiranja ličnosti putem online komunikacije, gde svako može da manipulira/sakriva/pozajmi ličnost. Margaret Duras. Krasznahorkai László: Háború és háború.

Moderator radionice: Petra Bakoš, profesor mađarske književnosti.

FILMSKA RADIONICA - FELINI ZA POČETNIKE

Sanjajte otvorenih očiju. Naučite da otkrivate najneobičnije stvari u najdosadnijoj svakodnevici. Naučite da istražujete, stvarate, pravite priču, gradite situacije od priče, estetski uobličavate životne situacije. Postanite, makar na petnaest minuta, sasvim druga osoba. Pretvorite se u osobu kakva biste želeli da budete ili osobu kakva nikada ne biste želeli da budete. Ili vas interesuju samo tehnika, igraèke i gedžetarije? Može i to. Svi smo deo velikog filma, i u slavu toga možemo napraviti jedan mali film. Filmska radionica je pravo mesto za vas.

Moderator radionice: Darko Kovačević, nezavisni umetnik.

FOTO RADIONICA - URBANI FOTO-SAFARI

Okom foto-aparata vidimo dalje. Umetnost za koju su mislili da bi trebalo da slikarstvo oslobodi od oponašanja stvarnosti. Umetnost koja je tu oko nas, samo je treba uhvatiti. Umetnost pokreta, umetnost scene, ulice, događaja, ljudi. Umetnost svakodnevice. Umetnost dokumentovanja stvarnosti. Umetnost prevazilaženja stvarnosti. Upoznajte se sa tehniku rada fotografije, upoznajte se sa stvaralaštvom fotografa koji su obeležili istoriju ove umetnosti, doživite praktičan rad na terenu. Učestvujte u jedinstvenom urbanom foto-safariju.

Moderator radionice: Edvard Molnar, art fotograf.

PSIHODRAMSKA RADIONICA

Psihodrama je grupni metod radioničarskog tipa. Psihodrama pomaže u istraživanju važnih životnih pojava i u rešavanju brojnih problema koji nas ograničavaju, čine manje funkcionalnim i zadovoljnim. Psihodrama kao grupni akcioni metod oslanja se na teoeriju, filozofiju i metodologiju učenja Jakoba Levija Morena, koji je psihodramu definisao kao nauku koja istražuje istinu dramskim metodama, i koja se bavi interpersonalnim odnosima i privatnim svetom. Učesnici su ohrabreni da izvrše određenu akciju kroz dramatizaciju, igranjem uloga i dramsku samo-prezentaciju, bilo verbalno ili neverbalno. Učesnici na sceni izvode značajne elemente svog života umesto da samo pričaju o njima. Ona omogućava sigurnu, podržavajuću sredinu u kojoj se vežbaju i istražuju nove i efektnije uloge i ponašanja koja mogu da se upotrebe u svakodnevnom životu. Na ovim radionicama imaćete prilike da upoznate osnove psihodrame, njene metode i tehnike istražujući teme komunikacije, manipulacije u komunikaciji, neverbalne komunikacije, partnerske odnose, tabu teme, agresivnost, identitet i mnoge druge koje su za vas interesantne i aktuelne!

Moderator: Milana Jovićević, diplomirani psiholog.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
1 244
Vreme održavanja - početak: 
Čet, 05.04.2007 - 18:38
Vreme održavanja - kraj: 
Pon, 09.04.2007 (All day)
Kategorija: 
Custom Search