Majstori evropskog filma

Pon, 19.03.2007 - 22:09 -- urednik

Zbog velikog interesovanja, FOKUS Fondacija od 16. februara ponovo počinje sa prikazivanjem dela majstora evropske kinematografije.

Ciklus "Klasici evropskog filma" nastavlja sa predstavljanjem najvažnijih filmova iz istorije kinematografije nastalih u Evropi, kolevci filmske umetnosti. Za razliku od većine filmskih serijala, organizovanih po žanrovskim, autorskim ili geografskim celinama, pred vama je nasumičan izbor koji ima za cilj da predstavi raznovrsnost evropske kinematografske baštine kroz dela nekih od najznačajnijih autora. Osnovna zajednička osobina filmova iz ciklusa je što postavljaju suštinska pitanja ljudskog postojanja kroz neponovljive umetničke forme. Ono što posebno iznenađuje je činjenica da izabrani filmovi poseduju jedinstvenu hrabrost u razbijanju tabua koji jednakim intenzitetom postoje i danas. Neki od filmova u programu su godinama bili zabranjeni, njihovi autori proganjani ili osuđeni od strane javnosti...

Ciklus će trajati puna četiri meseca, a filmovi će biti prikazivani svakog petka sa početkom u 19.30 u Amfiteatru Otvorenog univerziteta.

Ulaz je slobodan!

23.MART:

BRITANNIA HOSPITAL / BOLNICA BRITANIJA (1982) Velika Britanija

Lindsay Anderson

Malcolm McDowell, Leonard Rossiter, Graham Crowden, Mark Hamill, Jill Bennett

116 min

Novinar Mik Trevis snima dokumentarni film o bolnici Britanija, koja oslikava sve slojeve britanskog društva. Istog dana u posetu bolnici dolazi Njeno Veličanstvo Kraljica Britanije kako bi svečano otvorila novo krilo bolnice vođeno genijalnim (ali, naravno zlim) profesorom Milarom. Plejada pacijenata, od kuvara koji odbija da kuva do kanibalističkog afričkog diktatora i demonstranata koji žele da ga izbace sa odeljenja, učiniće posetu Njenog Kraljevskog Veličanstva noćnom morom. Pored filmova "Ako.." i "O, srećni čoveče", ovaj film predstavlja Andersonovu trilogiju o Miku Trevisu, simbolu britanskog društva. Film prezentuje plejadu izvanrednih britanskih glumaca starije generacije. Ova crna komedija nominovana je za Zlatnu Palmu u Kanu 1982.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
prog_id: 
1 243
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 23.03.2007 - 19:30
Vreme održavanja - kraj: 
Ned, 25.03.2007 (All day)
Kategorija: 
Custom Search