Viši stepen zaštite za Ulicu braće Radić

Pet, 26.04.2024 - 11:15 -- nikola.tumbas

Odlukom Vlade zaštićena je prostorno-istorijska celina od velikog značaja i to je sada ulica u kojoj neće moći da niču zgrade.

Ulica braće Radić u centru grada odlukom Vlade Republike Srbije proglašena je za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja.

Ova ulica je od 2019. godine, takođe odlukom Vlade zaštićena kao kulturno dobro, a sada je nakon ponovo urađene studije o prostornoj celini i njenim pojedinačnim objektima, povećan stepen zaštite.

Zbog promena u objedinjavanju parcela koje su se u međuvremenu dogodile, urađena je nova, dopunjena studija, koju smo prosledile Republičkom zavodu za zaštitu kulture, koji je to dalje uputio Ministarstvu kulture, a nadležno ministarstvo stavilo na sednicu Vlade. Novom odlukom ulica je sada dobila viši stepen zaštite“ kaže za „Politiku“ Neda Džamić, istoričar umetnosti – savetnik u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Međuopštinski zavod ostaje i dalje adresa kojoj moraju da se obrate svi koji imaju nameru da nešto grade ili intervenišu na kućama u ovoj, po mnogima, najlepšoj ulici u našem gradu.

Viši stepen zaštite usledio je nakon što je 2019. godine, u netom zaštićenoj ulici srušene tri masivne kuće. I pored odluke Vlade da ulicu stavi pod zaštitu, Skupština grada je 10. oktobra izmenila plan detaljne regulacije. Na osnovu toga,  svega nekoliko dana nakon usvajanja  izmenjenog plana preduzeće „DG kompani “ srušila objekte na brojevima 41, 43. i 45. na kojima su se nalazila dve kuće koje su po zaštitarskim uslovima ocenjene kao objekti od vrednosti.

Izazvalo je to pravu buru u javnosti, pitanja o sukobu nadležnosti i nepoštovanja donetih odluka.  Ministarstvo kulture je tada u odgovoru „Politici“ ocenilo da prema raspoloživim podacima ima indicija da je u slučaju ulice Braće Radić došlo do kršenja odredaba Zakona o kulturnim dobrima. Epilog je bila odluka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici da će građevinska firma „DG kompani“ moći da izgradi samo objekte koji će se uklopiti u kulturno-istorijsku celinu, sa  fasadama istovetnim originalima. Na mestu nekadašnjih porodičnih kuća, sada stoji višespratnica.

Prema rečima Nede Džamić, novim višim stepenom zaštite, u ovoj ulici više neće moći da se grade zgrade, a svaka intervencija podrazumeva zadržavanje postojećih gabarita i stilova.

Istraživanje i pripremanje materijala za zaštitu Ulice braće Radić u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture započela su još 2010. godine. U obimnoj studiji koju su pripremile mr Gordana Prčić Vujnović, arhitekta i Neda Džamić, istoričar umetnosti – savetnik, navodi se da ova ulica predstavlja jedan od sedam pravaca kojim su putnici i roba iz pravca Petrovaradina stizali u grad, i od kraja 18. veka na kartama je moguće pratiti prve parcele koje se formiraju duž puta. Današnji izgled ulice, prema njihovoj oceni izrečenoj u studiji „predstavlja jednu od najlepših celina, sa očuvanim prizemnim  građanskim kućama, većinom nastalih krajem 19. i početkom 20. veka“.

Ulica braće Radić prva je prostorno kulturno-istorijska celina u Srbiji koja je zaštićena po novom zakonu o kulturnom nasleđu koji je počeo da važi početkom prošle godine, kaže Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Naš plan je da proširimo zaštitu i na ulice u centru grada za koje se upravo izrađuje plan detaljne regulacije, a to su ulice Zrinjski i Frankopana, Tolstojeva, Sjenkijevićeva, koje se već nalaze pod prethodnom zaštitom. To je deo  sa nizovima građanskih porodičnih kuća, gde postoji staro gradsko jezgro, i želimo da sačuvamo tu baštinu, tu kulturnu istorijsku celinu koja i definiše naš grad“ kaže Sič.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search