Kilometarske kolone kamiona na graničnim prelazima

Sub, 06.04.2024 - 21:23 -- nikola.tumbas

Problemi sa zastojem na granici sa kojim se sreću naši vozači i prevoznici u drumskom saobraćaju nepoznati su njihovim kolegama u regionu.

Kamioni na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija sa Mađarskom u proseku na izlazak iz zemlje čekaju između 48 i 72 časa. Ispred graničnih rampi formirane su kilometarske kolone, od početka nedelje kolona kamiona na izlasku iz zemlje kod Horgoša bila je duga 11 kilometara. Kada se situacija malo „poboljšala“, kolona se smanjila na osam kilometara. Slična situacija je i na graničnom prelazu Kelebija gde kamioni takođe stoje u kilometarskom nizu.

Mi imamo vozače iz Vojvodine koji bi za tri dana mogli da odvezu teret do Mađarske i dalje i da se vrate u zemlju, a oni za to vreme nisu ni uspeli da izađu iz Srbije“ priča za „Politiku“ Aleksandar Spasić, generalni sekretar Poslovnog udruženja Međunarodni transport.

Prema njegovim rečima nije realno da dva granična prelaza odgovore potrebama drumskog saobraćaj u regionu. Za teretni saobraćaj sa Mađarskom otvoreni su samo prelazi Horgoš, na autoputu i prelaz Kelebija. Po međudržavnom sporazumu iz 2012. godine dogovoren je dnevni prelazak 300 kamiona na Horgošu i 150 na Kelebiji, što je kažu, obim koji odavno nije dovoljan. Kamioni manjeg tereta mogu da koriste i prelaz Bački Breg, međutim, sve je to nedovoljno za potrebe teretnog drumskog saobraćaj koji iz Srbije ide ka severu. Granični prelaz u Bajmoku je i sa naše i sa Mađarske strane proširen i dobro opremljen, ali ipak ni ovde se ne propuštaju kamioni.

Mi kao udruženje prevoznika ne znamo razloge zbog čega su toliki zastoji na graničnim prelazima. Šteta je ogromna, i gotovo je nemoguće izračunati, a najveća je u ljudstvu jer nama vozači po dva ili tri dana čekaju samo da izađu iz zemlje“ kaže Spasić i dodaje da kamion koji stoji u koloni prevoznika košta oko 250 evra po danu. Zbog ove situacije drumski saobraćaj koji je trebao biti najbrži i najmobilniji postao je usko grlo.

Drumski saobraćaj je sa ovim dešavanjima na granici usporen, i to samo za nas iz Srbije. Naše kolege iz okruženja, iz Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Mađarske ne znaju za ove probleme. Oni voze bez zastoja“ kaže generalni sekretar Poslovnog udruženja i dodaje da su tražili sastanak sa resornim udruženjem iz Evropske unije kako bi pokušali da reše ovaj problem.

Duga zadržavanja na granici utiču i na cenu transporta, ali i jako otežavaju posao vozača. Oni sami govore o tome da satima i ponekad danima stoje u koloni, na putu, daleko od mogućnosti da kupe i običnu vodu. Čekanje na granici ne testira samo njihovo strpljenje, već ove kolone predstavljaju i potencijalnu opasnost na putu jer nije predviđeno da kilometarski redovi zakrče ili autoput ili obilaznicu ka Kelebiji.
Vozači kamiona formirali su i svoj sindikat i Milisav Osmanović, njihov predsednik kaže da jedan od osnovnih problema predstavlja i veliki broj stranih prevoznika kojima je naša zemlja omogućila da rade transport u Srbiji.

Prema našim podacima 47 odsto prošlogodišnjeg prometa obavili su strani prevoznici“ kaže Osmanović.

U koloni kamiona koji čekaju na izlazak iz Srbije prema Mađarskoj vidljivo je da ima mnogo vozila stranih registarskih oznaka. Vozači smatraju da je to dovelo do zagušenja i na prelazima. Osmanović kaže da su spremni da organizuju i štrajk upozorenja da se uredi situacija i na graničnim prelazima, ali i u obavljaju teretnog saobraćaja.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search