ZLF predlaže zabranu reklamiranje kladionica

Kategorija: 

Zeleno-levi front (ZLF) je predložio da se zabrani reklamiranje kladionica i da se dobit priređivača igara na sreću oporezuje sa 50 odsto, kako bi se suzbio ovaj porok od kojeg su mnogi mladi ljudi zavisni.

Studije pokazuju da blizina kladionica i njihova dostupnost direktno utiču na povećanje stope patološkog kockanja među mladima. Mladi i siromašni su u posebnom riziku od patološkog kockanja koje izaziva dublje upadanje u finansijske probleme i vodi ka razvoju ozbiljnih mentalnih poremećaja koji se neretko mogu završiti čak i samoubistvom.

Da bi u kontekst stavili rasprostranjenost igara na sreću u Srbiji dovoljno je da navedemo primera radi, da prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je 3 puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, 5 puta više nego u Velikoj Britaniji ili čak 6 puta više nego u Španiji.

Skrećemo posebnu pažnju na nepoštovanje postojećih zakona i otvaranje kockarnica na udaljenosti manjoj od 100 metara vazdušnom linijom od vrtića i škola, poput slučaja OŠ ,,Sonja Marinković” u Subotici.

Zeleno-levi front predlaže niz mera za smanjenj uzroka za jedan od velikih problema našeg društva. Tri ključne mere:

Zabrana oglašavanja

Dupliranje komunalnih taksi za kladionice

Ukidanje keša u kladionicama

Ove mere bi uz druge koje predlažemo i strogu primenu doprinele smanjenju štetnog uticaja kockanja na pojedince i društvo, a posebno mlade.

Pozivamo sve političke aktere, a posebno državne institucije da bez odlaganja podrže inicijativu i zakonske predloge ZFL kako bi se ograničilo širenje igara na sreću i zaštitili naši građani, a posebno mladi.

Samo zajedno možemo izgraditi zdravije i sigurnije društvo za sve naše građane.

Gradski odbor Zeleno-levog fronta u Subotici

***

A Zöld-Baloldali Front (ZBF) azt javasolta, hogy tiltsák meg a szerencsejáték reklámozását, és a szerencsejáték-szervezők nyereségét 50 százalékos adóval terheljék meg, hogy ezzel visszaszorítsák ezt a szenvedélybetegséget, amelytől sok fiatal ember függő.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a fogadóhelyek közelsége és hozzáférhetősége közvetlenül befolyásolja a fiatalkorúak patológiás szerencsejáték arányának növekedését. A fiatalok és a szegények különösen veszélyeztetettek a patológiás szerencsejáték során, amely mélyebb pénzügyi problémákba sodor és komoly mentális zavarok kialakulásához vezethet, amelyek gyakran akár öngyilkossághoz is vezethetnek.

Annak érdekében, hogy a szerencsejátékok elterjedtségét Szerbiában kontextusba helyezzük, elegendő például megemlíteni, hogy az Szerbiai Szerencsejáték-szervezők Szövetsége adatai szerint Szerbiában 2,900 sportfogadó hely működik, ami háromszorosa az olaszországi vagy az Egyesült Királyságihoz viszonyítva, ötszöröse az Egyesült Királyságnak vagy akár hatszorosa Spanyolországnak, ha a lakosra jutó arányt nézzük.

Különösen felhívjuk a figyelmet a meglévő törvények tiszteletben nem tartására és arra, hogy a kaszinókat olyan helyeken nyitják meg, amelyek légvonalban kevesebb mint 100 méterre vannak az óvodáktól és iskoláktól, például Szabadkán az "Sonja Marinković" Általános Iskolánál.

A Zöld-Baloldali Front számos intézkedést javasol az egyik nagy probléma okainak csökkentésére a társadalmunkban. Három kulcsfontosságú intézkedés:

Reklámozás tilalma

A fogadóirodák kommunális adóinak megduplázása

Készpénz eltörlése a fogadóirodákból

Ezek az intézkedések, valamint a többi, amelyeket javaslunk, szigorú végrehajtása hozzájárulna a szerencsejáték káros hatásainak csökkentéséhez az egyéneken és a társadalmon belül, különösen a fiatalok körében.

Arra kérjük az összes politikai szereplőt, különösen a kormányzati intézményeket, hogy azonnal támogassák a ZBF kezdeményezését és jogszabályi javaslatait annak érdekében, hogy korlátozzák a szerencsejátékok terjedését és védelmezzék állampolgárainkat, különösen a fiatalokat.

Csak együtt tudunk egészségesebb és biztonságosabb társadalmat építeni minden polgárunknak.

Zöld-Baloldali Front Szabadka

 

Ličnosti: 
Custom Search