Balet „Posvećenje proleća“

Pon, 18.03.2024 - 07:00 -- nikola.tumbas

Kako smo najavili kada smo govorili o planovima, Narodno pozorište Subotica, na svojoj sceni u martu mesecu, imaće i balet. Jedna od najpoznatijih svetskih trupa za umetničku igru, italijanski Dewey Dell, nakon nastupa na Beogradskom festivalu igre, predstaviće se 28. i 29. marta na Sceni Jadran.

„Deo onoga što će videti beogradska publika na ovoj značajnoj manifestaciji, imaće priliku da gleda i naša publika. Izuzetno mi je zadovoljstvo što nakon uspešnih koncerata, u našoj organizaciji, mogu da najavim balet „Posvećenje proleća“, koji je poklon subotičkoj publici i zbog velikog interesovanja biće odigran u dva termina“- izjavio je upravnik Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić.

„Savršene različitosti“, slogan je jednog od najznačajnijih evropskih festivala
igri u čast i okupiće vrhunske umetnike, otvoriti važne teme koje analiziraju savremeno društvo kroz zanimljiv i raznovrstan rečnik pokreta.
Visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike koja će i u Subotici imati priliku da upozna Dewey Dell, poznatu italijansku plesnu trupu, aktivnu od 2006. godine. Čine je Teodora Kasteluči, Agata Kasteluči, Vito Matera i muzičar Demetrio Kasteluči. Njihovo koreografsko istraživanje je inspirisano slikama iz istorije i životinjskog carstva, dok se poslednjih godina sve više pomera ka antropološkim temama. Trupa stvara dela iz oblasti savremene igre koja uključuju druge umetničke forme, dozvoljavajući eksperimente u muzici i video radovima. Oni uspešno sarađuju sa važnim vizuelnim umetnicima, rediteljima, muzičarima… Kreirali su brojne komade koji su izvedeni na scenama i festivalima širom sveta, poput Melburn festivala, Koreografskih susreta u Sent Deniju, pariskoj Palati Tokio, Bijenalu igre u Veneciji, londonskom Barbikanu…

Njihovo „Posvećenje proleća“ je predstava koja očarava publiku poput genijalnih filmskih bajki Žorža Melijesa, zahvaljujući veštini izvođača, zvučnoj suprotstavljenosti između partiture Stravinskog i digitalnih kreacija, objekata i jednostavne, a evokativne scene. Kroz niz interakcija, spektakularnih ne samo kroz snažnu igru, već i maštovite kostime i maske, trupa nastoji da dočara osećaj borbe za opstanak i cikličnu prirodu života.

Balet „Posvećenje proleća“ biće izveden 28. i 29. marta od 20 časova na Sceni Jadran.

Besplatne ulaznice možete rezervisati i podići na biletarnici Scene Jadran lično ili telefonom 557-436.

 

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Čet, 28.03.2024 - 20:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 29.03.2024 - 20:00
Kategorija: 
Custom Search