Nimčević: Reči izvinjenja

Pet, 12.01.2024 - 10:05 -- darko.kovacevic

Nakon razgovora s dobronamernim ljudima, stekao sam utisak da su neki moji polemičko-kritički tekstovi, po kojima sam stekao glas u subotičkoj pa i široj javnosti, proizveli pogrešan efekat, koji mi ne služi uopšte na čast. Drugim rečima, protumačeni su kao lični napad. Neki od tih tekstova su na zahtev izvesnih pojedinaca povučeni sa internet stranica, a neki pak se nalaze na stranicama prestižnih publikacija (Zbornik Matice srpske za istoriju). Nedavno sam izabran za člana Matice srpske, koja predstavlja više od centralne biblioteke u AP Vojvodini. Pod utiskom tog postignuća, ocenio sam da je nedopustivo da gajim liše odnose s ljudima, koji doprinose istoriji Srba, Bunjevaca i Mađara u Subotici i Somboru. Svima onima, koje su moje reči kritike pogodile, upućujem ovim putem reči izvinjenja. Neka znaju da im stojim nesebično na raspolaganju u pogledu raznolike istorijske građe. Za druga eventualna pitanja u vezi sa lokalnom istorijom i subotičkim genealogijama moja adresa je: [email protected].

Sava Stambolić (Udruženje Arsenije Čarnojević). Gospodin Sava Stambolić, kojeg poznaje subotička javnost, najprepoznatljiviji i najagilniji predstavnik gore naznačenog društva, i ja nalazimo se izvesno vreme u lošim odnosima. Ja nisam hteo da tako bude! Delom za to snosim i ja krivicu. Voleo bih da je drugačije. Nekim svojim rečima sam ga bez sumnje povredio. Meni je žao zbog toga. U nekoliko navrata posle polemike s njim 2021. sam pokušao izgladiti odnose. U znak dobre volje stavio sam mu na raspolaganje bazu podataka o Srbima starosedeocima Subotice iz 19. veka. To je plod mog višegodišnjeg zalaganja na polju istorije Subotice.

dr Suzana Kujundžić Ostojić (Bunjevački edukativni i istraživački centar Ambrozije Šarčević). Ne bih voleo da dr Suzana Kujundžić Ostojić ima o meni negativno mišljenje. Ja pretpostavljam da su je pogodili neki moji kritičko-polemički tekstovi, koji su se odnosili na knjige o istoriji Bunjevaca. U znak dobre volje stavio sam na raspolaganje Bunjevačkom nacionalnom savetu svoje bogate baze podataka o Bunjevcima Subotice i Sombora.

prof. dr Boris Stojkovski (Filozofski fakultet Novi Sad). Lično smatram da Boris Stojkovski reprezentuje Suboticu u pravom svetlu. Poznajem ga od studija. Ja mu se ovim putem lično izvinjavam zbog svih reči, koje sam mu u afektu uputio. Boris Stojkovski je bio i ostao voljeni sin našeg grada.

Ovim putem objavljujem da sam izgladio odnose sa Milanom Stepanovićem, sa kojim se po produktivnosti (lokalna istorija) ne može meriti nijedan istoričar ne samo u Somboru, nego i u široj okolini. To je moj sud, koji garantujem. Subotici upravo nedostaje jedno takvo ime i nisam jedini koji tako misli. Upravo kroz saradnja s Milanom Stepanovićem uspeo sam da razmrsim neke pojedinosti, koje se tiču geneologije (porekla) majke subotičkog gradonačelnika Karla Birova (1902-1918), - Janke Demerac (1825-1903). Dana 23. decembra 2023. Milan Stepanović mi piše: „Prezime Demerac javlja se 1746. g. u somborskim matičnim knjigama, a 1747. u popisu razvojačenih Somboraca, kada je Miško Demerac zabeležen kao zanatlija bez radnje (zanimljivo je da je na popisu iz 1746. g. zapisan sa prezimenom Žužulić, koje je samo tada zapisano). Miško Demerac imao je 1775. g. salaš u Nenadiću. U prilogu sken iz 1825. g.“ Dakle, Karlo Birov, dugogodišnji subotički gradonačelnik, koji je zaslužan za modernizaciju Subotice, potiče od somborskog patricijskog roda, kojeg nauka (Jovan Erdeljanović) klasifikuje kao bunjevački.

Vladimir Nimčević

Autor teksta: 
Custom Search