Стоп фемициду - Жртве насиља морају добити подршку која им је потребна

Sub, 02.12.2023 - 13:15 -- darko.kovacevic

Нови Сад, 01. децембар 2023 – Фемицид није изолован инцидент, већ производ дубоко укорењених друштвених норми које толеришу насиље према женама. Да би се створила промена, неопходно је деловати на свим нивоима друштва, а то укључује побољшање законодавства, оснаживање жртава кроз ефикасне механизме подршке, и едукацију друштва и подизање свести о штетним последицама и узроцима фемицида. Управо са тим циљем је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог покренуло кампању ,,Стоп фемициду'' која се реализује у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње ,,Подршка социјалном укључивању у Србији'', а који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

- Током активности кампање ,,Стоп фемициду'' ће се јасно и недвосмислено указати на све негативне последице овог вероватно најбруталнијег и најснажнијег злочина који се догађа у простору родно заснованог насиља, као и на све оно што је држава учинила и што јесу изазови, са јасном поруком: Стоп фемициду, које је неприхватљиво. Неопходно је мобилисати све друштвене снаге и све структуре власти како би се сви заједно суочили са овим друштвеним проблемом и разрешили га на начин да би у подручју родно заснованог насиља била остварена нулта тачка толеранције – истакао је Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Већину случајева фемицида почине садашњи или бивши партнери и у већини случајева је претходило дуготрајно породично насиље попут вербалног насиља, физичког повређивања и ситуације у којима жене имају мању моћ или мање средстава од својих партнера. Један од кључних изазова у борби против фемицида је осигурати да жртве добију правду и подршку која им је потребна. Такође, неопходно је радити на превенцији, подизању свести у заједници о озбиљности проблема и промовисању родне равноправности.

- Покрајинскоi секретаријат за социјалну политику и равноправност полова посебну пажњу посвећује теми помоћи и заштити жртава насиља. Ове године покренут је Нови програм за сузбијање насиља над женама за период од 2023. до 2026. године, у оквиру ког је посебна пажња посвећена новим моделима које је пракса показала да је потребно спровести: родно одговорно медијско извештавање и спровођење обука за новинаре и новинарке на свим нивоима, превладавање професионалног стреса код оних који се налазе у ланцу за сузбијање насиља и вршњачко насиље – додала је мр Ђeнђи Селеши, помоћница у покрајинском Секретаријату за социјалну политику, демографију и родну равноправност.

Немачка развојна сарадња, кроз кампању ,,Стоп фемициду'', настоји да допринесе и укаже на неопходност решавања овог проблема који захтева координиране напоре свих релевантних актера, укључујући владине институције, невладине организације, медије и грађане.

- Кампања ,,Стоп фемициду’’, коју реализујемо у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, јесте један од начина да се укаже на повећан број фемицида и да се мобилише заједница да води дијалог на ову тему и тражи решење. Насиље над женама и фемицид захтевају свакодневну пажњу и посвећеност, а ГИЗ ће наставити да ради у овој области током наредне две године спроводећи и друге активности у области антидискриминације и родне равноправности и оснаживања жена, узимајући у обзир и основна начела Феминистичке развојне политике СР Немачке – изјавио је Роберт Бу, вођа тима Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији”.

фото: За ГИЗ: Миодраг Богдановић

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search