Promene na licu grada – brze saobraćajnice i niže zgrade

Sre, 27.09.2023 - 10:06 -- nikola.tumbas

Trenutno najveći problem u gradu je nedostatak parking mesta i zgusnuta stambena gradnja u samom gradskom jezgru. Urbanisti kažu da novi planovi nude rešenja za to.

Nakon mesec dana, upravo 19. septembra završen je javni uvid u Plan detaljne regulacije jedne od najnaseljenijih gradskih četvrti. Reč je o području oivičenim ulicama Braće Radić, Beogradski put, Maksima Gorkog i Blaška Rajića, odnosno delu mesne  zajednice Prozivka i najgušće naseljene zone koja se proteže tik do centra grada.

Ovaj plan je možda najinteresantniji za građane, a potom i za investitore. U tome delu grada, krećući se od Kumičićeve ulice prema centru grada, naš predlog predviđa da se smanjuje spratnost zgrada sa šest na četiri sprata, te dalje na jedan ili dva sprata. Osim toga, po predlogu novog plana zauzetost parcele je smanjena sa 50 na 40 odsto. Problem parkiranja, posebno oko novih višespratnica se rešava zahtevom prema investitorima koji su do sada morali da obezbede 70 odsto parking mesta u odnosu na broj stanova, ali sada moraju da imaju parking mesta za svaki stan. Vodilo se računa i o zelenilu, te svaka parcela na kojoj se nalazi višespratnica moraće da ima minimum 20 do 30 odsto zelenila na samoj parceli. Izrađujući ovaj plan rukovodili smo se potrebom za humanizacijom ove najmnogoljudnije mesne zajednice“ kaže Ognjen Golubović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.
Prema njegovim rečima kroz predlog ovog plana detaljne regulacije nastojalo se da se ne odustane od osnovnog principa – da je Subotica grad po meri čoveka.

Međutim, trenutno na pojedinim mestima ta gradska „mera“ koju joj uzimaju urbanisti, mnogo žulja sve sugrađane. U gradsko jezgro uvučeno je zgusnuto višespratno stanovanje, a to nije pratio odgovarajući razvoj infrastrukture, pa je jedan od najvećih problema grada - i stajanje i kretanje. Odnosno, grad je sada bolje premeravati koracima, nego automobilom, jer je postao je poduhvat pronaći parking mesto. Isto tako, zbog izgradnje brze pruge, stvaraju se saobraćajni čepovi, značajno je produžen dolazak od jedne do druge destinacije u širem centru grada.

Uobičajeno se kaže da je Subotica grad po meri čoveka, gde god da krenemo možemo stići i peške i biciklom i kolima. Trenutno zaista imamo  problem sa parking mestima, ali pokušavamo i to da rešimo. Ono što je očigledno jeste da će izgradnja brze pruge promeniti i izgled i način funkcionisanja grada. U ovom trenutku radovi jesu podelili grad na dva nezavisna dela, međutim, sa druge strane, ovi radovi spojili su grad na više novih načina jer smo dobili obilaznicu u Bajnatskoj ulici, kružni tok i saobraćajnicu od dva kilometra. Urađen je i spoj ulica Proleterskih brigada i Jovana Mikića kojim su povezane dve mesne zajednice, Zapadni vinogradi i Železničko naselje i značajno skraćen put između njih“ kaže Golubović za „Politiku“.

Dalje navodi da se u narednom periodu očekuje rekonstrukcija Majšanskog mosta kada bi naš grad trebao da dobije modernu kružnu raskrnicu i na taj način reši višegodišnji problem stvaranja saobraćajnog zagušenja preko ovog železničkog nadvožnjaka. Grad je za to obezbedio planski osnov, eksproprisao objekte koji su bili u zoni kružne raskrsnice, kaže direktor javnog preduzeća, i navodi da je do sada porušili pet kuća koje su se tamo nalazile, a ostaje da sruše  još tri početkom naredne godine.
Grad u ovom trenutku definitivno menja svoj izgled i uveren sam da će sa ovim promenama, usklađivanjem saobraćajne mreže i kontrolisane stanogradnje to nastaviti da bude veoma lep grad“ kaže Ognjen Golubović.
A.I.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search