Нехигијенски услови у обданишту „Полетарац“

Kategorija: 

Према незваничним информацијама, објекат „Полетарац“ већ готово два месеца има проблема са присуством глодара.

Мишеви већ седмицама трчкарају по објекту „Полетарац“ Предшколске установе „Наша радост“. Објекат се налази у центру града и похађа га око 150 деце, а прве информације о мишевима у објекту изашле су у јавност крајем прошле седмице када су родитељи у ходнику затекли мртвог глодара.

„Моје дете се прошлог петка пробудило са натеченим очима па сам га одвела код лекара где ми је речено да је у питању инфекција која може настати од прљавштине. Јуче сам је поново почела водити у вртић и када смо се пењали на спрат видела сам мртвог миша у ходнику. Сазнала сам да је вода загађена фекалијама од миша, да их има и превише у вртићу, да је групица деце измештена из своје собе у трпезарију где и спавају, а да су у тој соби стављене замке и мишомор како би се мишеви похватали. Накратко сам дете оставила у вртићу, да завршим обавезе на послу, када сам се вратила по њега, миш је и даље био у ходнику. Нико га није склонио, а деца су га обилазила“ испричала је једна мајка за суботичке медије.

Тек тада су остали родитељи у вртићу сазнали да су још 26. априла родитељи једно дете одвели у суботичку болницу јер се у обданишту играло са кесицом мишомора која је била загрижена. Трогодишњак је прегледан, налази су били уредни, и отпуштен је кући у добром стању, али остаје питање како је малишан у објекту који би требао да је безбедан за децу успео да дође до начете кесице мишомора.

Осим проблема са мишевима, у објекту није исправна ни вода за пиће, а и за то су родитељи сазнали када су приметили бројне балоне са водом.

Нама нико званично није рекао да вода не сме да се користи, нити да има мишева. Места где су постављени отрови за мишеве нису, како то протокол налаже, јасно означена, деца су и даље у објекту где се налазе отрови за глодаре, а све што сазнамо, сазнајемо из медија, или међусобно ми родитељи у разговору. Ми смо тек сада сазнали за дете које је крајем априла вођено у болницу јер се играло са кесицом мишомора, као и да су мишеви пристуни бар две седмице пре тога. То значи да су мишеви у објекту готово два месеца“ каже мајка једног детета. Каже како дете шаље у обданиште са својом флашицом воде, а васпитачица им руке пере сипајући воду из бокала. „Ко зна колико је то онда опрано“, констатује мајка.

Она додаје да је то објекат који је пре две године на захтев родитеља и привремено исељен јер је почело да га угрожава суседно градилиште. Такође, родитељи су купили и садржаје за дечије игралиште, и вештачку траву како се деца не би играла по прашини. „Справе су монтиране, а за вештачку траву нам је речено да они нису у обавези да нам је монтирају. Ено, тамо је савијена у дворишту, деца је прескачу, ко зна у каквом је стању после две године“ каже мајка.

Вељко Војнић, технички директор ПУ „Наша радост“ за мишеве криви нову образовну праксу.

Очекивали смо да ће се тај проблем десити у неком од вртића. Новим системом образовања деце у предшколским установама сада се користе житарице и плодови са њива, користи се сунцокрет, кукуруз, лешници, кестење. По препоруци наших педагога те су намирнице држане у просторијама. Ми који се бавимо безбедношћу нисмо се слагали са тим, и сматрали смо да ће доћи до компромитације у неком од вртића“ каже Војнић. За неисправну воду за пиће у објекту Војнић каже да то опет није грешка обданишта који се снабдева из градског водовода. Каже да није непознато да дође до контаминације воде у неком од објеката, иако се ради о затвореном систему, али не каже због чега то настаје. Такође, додаје, годишње троше 2,5 милина динара на анализе површина, водоода и намирница и једна од последњих анализа је показала да вода у објекту „Полетарац“ није исправна за пиће.

Ми смо реаговали управо по свим протоколима и закону и у складу са обавезама које су наложене када су у питању деца“ тврди Војнић.

А.И. (Политика)

Ličnosti: 
Custom Search