Neslaganja dela kulturnih udruženja Bunjevaca sa nacionalnim savetom

Kategorija: 

Devet bunjevačkih udruženja iz oblasti kulture potpisalo Otvoreno pismo kojim objavljuju prekidaju saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom. Predsednica saveta im odgovara da neće tolerisati ucene udruženja koja su u rukama pojedinaca.

Devet kulturnih udruženja Bunjevaca oglasilo se otvorenim pismom u kojem navode da prekidaju rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić.
U pismu se kaže da oduku donose udruženja koja dugi niz godina postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih

Bunjevaca, tako da su neka od ovih udruženja i učestvovala u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Kao razloge za prekid saradnje oni navode da je  Bunjevačkim nacionalnim savetom na čelu sa Suzanom Kujundžić Ostojić od novembra 2022. godine blokirao sve kontakte putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja, zabranio pojedincima da komuniciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja.

„Vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke Nacionalnog saveta koji je potpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Ni jedno od ovih udruženja nije dobilo podršku Saveta. Tako da su ova udruženja u 2023. godini ostala bez sredstava za realizaciju svojih projekata“ stoji u Otvorenom pismu koje u ime devet kulturnih udruženja potpisuje Kata Kuntić, predsednica KUD-a „Bunjevka“.

Ni jedan dinar ove godine nije odobren za manifestaciju 13. Festival bunjevačkognarodnog stvaralaštva, projekat koji je 2015. godine proglašen od posebnog značaja za grad Suboticu, za 10. Panel konferenciju, koja ima za cilj očuvanje i zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, bez finansijske potpore ostali su i Dani bunjevačke kulture sa manifestacijama „Festival bunjevačkih ila“ i Projekcije novog dokumentarnog filma koji se održavaju od 2005. godine, a takođe i „Lemeška jesen“ u Somboru, kao i programi „Bunjevačke kasine“. Zbog svega toga devet kulturnih udruženja Bunjevaca, koja su sva navedena na kraju Otvorenog pisma, a među kojima su pojedina osnovana još 1994. godine odlučili su da napuste saradnju sa Nacionalnim savetom. Svoju odluku prosledili su i Ministarstvu kulture, pokrajinskim sekretarijatima za kulturu, javno informisanje, kao i za obrazovanje propise, upravu i nacionalne zajednice, rukovodstvima gradova Subotice, Sombora i Novog Sada.

Na Otvoreno pismo koje je prosleđeno javnosti, dan kasnije usledio je i odgovor dr Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Otvoreno pismo koje je potpisala Kata Kuntić u ime devet bunjevačkih udruženja od kojih barem polovinu potpisuje ili je u njihovim upravnim odborima Mirko Bajić, i od kojih neka već odavno ne postoje ili ne funkcionišu, jasno pokazuje ucenjivački kapacitet i način na koji se do sada radilo i kako se do sada odnosilo prema Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine“ stoji u odgovoru dr Kujundžić Ostojić.
Ona dalje navodi da neke od nabrojanih manifestacija koje su ugrožene odlukom nacionalnog saveta, traju jedno popodne, održavaju se u privatnom dvorištu i koštaju više nego celokupna proslava nacionalnog praznika „Dana Dužijance“ koja traje od aprila do avgusta. Takođe tvrdi da Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine neće reagovati na ničije ucene, zahteve i prohteve po pitanju priznanja koja su u Otvorenom pismu taksativno navedena, pa ni po cenu da oni čiji zahtevi ne budu zadovoljeni ne ostanu u bunjevačkoj zajednici.

Peti saziv NSBNM radi korektno i pravično i tako će i da nastavi“ zaključuje dr Suzana Kujundžić Ostojić.
 

Custom Search