Svečano dodeljena priznanja dr Ferenc Bodrogvari

Sre, 22.06.2022 - 21:31 -- nikola.tumbas
Balint Pastor na mađarskom jeziku
Balint Pastor na mađarskom jeziku
Balint Pastor na srpskom jeziku
Balint Pastor na srpskom jeziku

Predsednik Skupštine grada Subotica dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) večeras je, u Velikoj većnici Gradske kuće, svečano dodelio diplome i plakete priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“. Na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na 22. sednici, održanoj 5. maja 2022. godine donela odluku da se za istaknuto delo i zapažena ostvarenja u 2021. godini priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari” dodeli Tamari Kucor, istoričarki umetnosti, i Žoltu Hercegu, režiseru dokumentarnih filmova.

Dodeli priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ prisustvovale su i udovica i ćerka dr Ferenca Bodrogvarija – Đenđi Varga Bodrogvari i Čila Bodrogvari. Predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor ih je srdačno i s poštovanjem pozdravio, kazao kako mu je drago što su se odazvale pozivu da prisustvuju dodeli priznanja i na kraju svečanosti im uručio po buket cveća.

Istaknuta ličnost našeg grada po kome je ovo priznanje dobilo ime – tragično rano preminuli filozof, profesor univerziteta i pisac čiji rad je u značajnoj meri doprineo obogaćenju kulturnog i naučnog života ne samo Subotice već i cele države – svojim životnim delom je stvorio vrednost i pružio primer svima nama. Bio je prvi dobitnik nagrade 'Šaman' koju je lokalna samouprava ustanovila kao priznanje za istaknuti rad mladih stvaralaca, i koju je nakon njegove smrti, u znak uvažavanja njegove izuzetne predanosti, višestranosti i nesvakidašnjeg, plodnog stvaralaštva nazvala po njemu“, rekao je dr Balint Pastor.

Istakao je da je dr Ferenc Bodrogvari svojom društvenom angažovanošću i revnošću u radu bio primer ne samo svojim savremenicima, već i budućim generacijama, i da smo zbog toga ponosni na njega.

A ponosni smo i na to da svake godine ima mladih koji zaslužuju da budu nagrađeni. Koji svojim stvaralačkim radom, kreativnošću i marljivošću takođe služe za primer. Dobar je osećaj živeti u okruženju u kojem se nasleđe naših predaka poštuje, vrednuje i predstavlja primer i smernice za buduće generacije. Dobar je osećaj kada u oblastima u kojima se priznanje dodeljuje vidimo uvek nove rezultate, vidimo taj dosledan i kvalitetan rad koji im je prethodio i težnju za znanjem i kontinuiranim razvojem“, kazao je dr Balint Pastor.

On je naglasio da je Skupština grada, kao osnivač ovog priznanja, svesna  koliko učenja, usavršavanja, odlučnosti, odricanja i truda stoji iza svega toga.

Svesna je i toga da je njena dužnost da pruži podršku, čak i kada su mogućnosti ograničene. Jer nije dovoljno da se rezultati priznaju, već moramo učestvovati i u stvaranju uslova za učenje i razvoj. Zato kroz finansiranje doma učenika kojim upravlja Fondacija 'Dr Laslo Rehak', refundiranjem putnih troškova đaka, stipendiranjem talentovanih učenika i studenata i obezbeđivanjem sredstava za stipendije studenata prava, podržavamo i tražimo dalje mogućnosti za podsticanje mladih. Ulaganje u obrazovanje je ključ za sigurnu budućnost, a pružanje moralne i finansijske podrške mladima je preduslov napretka društva“, podvukao je dr Balint Pastor.

Podsetio je da je Skupština grada Subotice na sednici održanoj 5. maja 2022. godine, na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, donela odluku kojom za istaknuto delo i za zapažena ostvarenja u 2021. godini dodeljuje priznanje „Dr Ferenc Bodrogvari“ Tamari Kucor, istoričarki umetnosti, kustosu Savremene galerije u Subotici, i Žoltu Hercegu, režiseru dokumentarnih filmova,  novinaru uredniku RTV „Panon“.

Zahvaljujemo im na doprinosu u jačanju duhovnih vrednosti našeg grada, podizanju ugleda Subotice u zemlji i inostranstvu, odnosno kako svojim radom daju primer celoj zajednici. Ovom nagradom odajemo priznanje načinu na koji rade i stvaraju, da ciljeve svog profesionalnog i stvaralačkog delovanja definišu i realizuju u korist cele zajednice, obogaćujući njenu intelektualnu riznicu“, zaključio je dr Balint Pastor.

U okviru svečane dodele priznanja „Dr Ferenc Bodrogvari“ učenici Muzičke škole Subotica izveli su prigodan umetnički program.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search