Udruženje Korak sigurnosti: Subotico, deca ti se rađala

Sre, 29.12.2021 - 10:29 -- darko.kovacevic

U organizaciji Udruženja - Korak sigurnosti iz Subotice četvrtu godinu za redom nastavljaju se aktivnosti u okviru projekta „Vojvodino, deca ti se rađala! Subotico, deca ti se rađala!“.

Razvijamo ga tako što uključujemo u analizu i edukaciju predstavnike mlađe generacije našeg matičnog Grada Subotice kojim se bavimo svake godine, i jedne manje sredine - Opštinu Stara Pazova, Opštinu Bačka Palanka, a ove godine Opštinu Žabalj.
Projekat je podržan je na pokrajinskom i lokalnom nivou (od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i od Uprave grada Subotice u oblasti za DHR društveni i humanitarni rad).

Tokom ovog decembra, projekat je finalizovan uz sledeće učesnike:

  • Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženje KORAK SIGURNOSTI iz Subotice
  • Mr Đenđi Seleši, članica Saveta za ravnopravnost polova pri pokrajinskom Sekretarijatu za demografiju, socijalnu politiku iravnopravnost polova
  • prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta
  • Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti u subotičkoj gradskoj upravi,

Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja Korak sigurnosti iz Subotice je istakla da je osnovni cilj projekta DA NAM SE VIŠE BEBA RODI tj. podizanje svesti o stvaranju brojnije porodice i rađanju većeg broja dece. Mi želimo da edukacijama, kroz predavanja i radionice u kojima okupljamo najveći broj mladih ljudi, pred kojima je tek predstoji period planiranja porodice i ostvarivanja roditeljstva, ali i u radu sa malo starijim ljudima koji su se već ostvarili kao roditelji sa jednim ili dvoje dece, podstaknemo ideju stvaranja brojnije porodice sa troje, četvoro i više dece.

Ove godine u fokus projekta smo stavili i podizanje svesti o veštačkoj oplodnji koja se po novim merama Vlade APV proširuje u broju pokušaja i u starosnoj dobi majke koje bi mogle o trošku države biti uključene u program za veštačku oplodnju. Uključili smo parove i porodice do 45 godina, ali i one koji sami žive, bez partnera, u cilju ohrabrivanja da se osmele i ostvare u roditeljstvu kao samohrani roditelji.

Naša država Srbija sve više pridaje značaj ovoj temi. Nedavno je objavljeno da se od 1. januara 2022. godine za prvo rođeno dete dodeljuje 300.000 dinara jednokratne pomoći . Sa nestrpljenjem očekujemo kakve će mere populacione politike biti i za drugo, treće i četvrto dete. Sa ovim tempom ekonomskog rasta u našoj zemlji možemo očekivati značajnija sredstva. Nadamo se tome i u narednom periodu, da će izdvajanja biti samo veća. I zato, postaknimo natalitet, što je važno i za državu i za naciju. VOJVODINO, DECA TI SE RAĐALA!

Mr Đenđi Seleši, članica Saveta za ravnopravnost polova pri pokrajinskom Sekretarijatu za demografiju, socijalnu politiku i ravnopravnost polova: U uvodnom delu svog izlaganja iznela je neke odalarmantnih podataka za 2020. godinu Republičkog zavoda za statistku RS koji ukazuju da je demografska slika Republike Srbije veoma loša.

Krajem 2019. godine Srbija je prvi put nakon 53 godine imala manje od 7 miliona stanovnika. Ukoliko se nastave loši demografski trendovi Srbija će za 20 godina imati svega oko šest miliona stanovnika. Broj umrlih je u 2020. godini povećan za 3,5 odsto, dok je broj novorođenih smanjen za 1,5 odsto, što znači da je Srbija u prošloj. godini, kada se gleda samo odnos nataliteta i mortaliteta, izgubila oko 44.000 ljudi, primera radi to je veličina grada Požarevca.“

Govorila je o merama populacione politike na teritoriji Vojvodine i napomenula da je uočeno da su kako republičke, tako i pokrajinske mere dovele do povećanja rađanja trećeg i četvrtog deteta, ali da je uočeno da se broj rađanja prvog deteta smanjio, kao i da je prosek godina prvorotki i dalje oko 30 godina.

Istakla je da su u APV trenutno i dalje aktuelne tri pronatalitne mere. Materinski dodatak za nezaposlene majke trećeg ili četvrtog deteta u iznosu od 15.000,00 din mesečno u tajanju od dve godine. Sufinansiranje troškova postupka VTO sa zamrzavanjem embriona u iznosu od 240.000,00 din i za VTO postupak iz zamrznutog embriona u iznosu od 100,000,00 dinara, sa naglaskom da je u pokrajini starosna granica za žene 45 godina, dok je u republici 43 godine. Pomoć od 10.000 evra za rešavanje stambenog pitanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete, i istakla da se ova pokrajinska mera pokazala veoma uspešnom i da se razmatra sprovođenje slične nove mere podrške unapređenju uslova stanovanja mladim bračnim parovima i na republičkom nivou od 2022. godine

Demografska slika Republike Srbije je veoma loša, ovaj put bih možda rekla čak i alarmanta i zato su sve akcije i mere države putem dobro organizovane i osmišljene populacine politike, najvažniji koraci u borbi za potomstvo stanovništva Republike Srbije.

Mere populacione politike ne mogu dati rezultate na kratke staze. One moraju da se planiraju dugoročno u okviru šire socijalne politike. Da bi mere i aktivnosti bile masovno prihvaćene od građana i građanki, njihova realizacija mora da se prati u kontinuitetu, kada se ukaže potrebe one moraju da se menjaju, dopunjuju, sve sa krajnjim ciljem da se uspešnoutiče na opredeljenje porodica za rađanje većeg broja dece. Važno je da nam se u budućnosti što više beba rodi!

Prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta je u svom izlagalju istakao da je 10 do 15% brakova bez dece. Alarmantan podatak je da je neplodnost u Srbiji među najvećima u Evropi i svetu.

U razvijenim zemljama učestalost neplodnosti između 5 i 10%, a kod nas se kreće oko 15%, što u sredinama sa malim natalitetom može dati dimenzije socijalnog problema. Neplodnost se mora posmatrati kao lični psihofizički problem svakog para, ali i kao demografski segment interesa svakog društva.“

Jedan od važnih razloga za umanjenu plodnost i neplodnost žena u našoj zemlji je odgođeno rađanje. Pravovremena i tačna dijagnostika određuje pravac tretmana i dovodi do željenog uspeha procentualno izraženog stepena u zavisnosti od naučne definisanosti uspešnosti metode i individualnih varijacija faktora pojedinaca.

U cilju tretmana infertiliteta danas mogu biti primenjeni brojni postupci, pri čemu vrsta postupka pre svega zavisi od prirode poremećaja.

Smatra se da probleme sa infertilitetom u Srbiji ima oko 200.000 parova. Pouzdano se ne zna koliko parova u Srbiji prirodnim putem ne može da dobije decu. Procena je da ih ima oko 100.000. Prema godišnjim izveštajima farmaceutskih kuća koje proizvode lekove za stimulaciju jajnika ovaj problem godišnje pokušava da reši 3.500 pacijenata. Oko 2000 ciklusa u programu IVF se uradi godišnje na teritoriji Srbije.

U Subotici se proteklih godina smanjuje broj poprođaja i kreće se oko 1300 porođaja godišnje. Projektovani broj ostvarenih trudnoća metodom vantelesne oplodnje od 20-40% u nekoj sredini diže procenat porođaja do 5% računajući da iz metoda vantelesne oplodnje imamo i višeplodne trudnoće. “

::

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search