Okrugli stol na temu prevencije maloletničkih brakova

Pon, 20.12.2021 - 17:37 -- nikola.tumbas

Maloletnički brakovi, naročito u okviru romske zajednice, su realnost kod nas zaključili su učesnici okruglog stola na temu prevencije i eliminacije dečijih brakova u Srbiji koji je organizovalo udruženje „Praksis“

Nevena Marković, koordinatorka za prava deteta u udruženju „Praksis“.

Istovremeno, on podrazumeva i stvaranje početne analize sa terena na teritoriji grada Subotice. Tu nam pomažu partneri na lokalu, u planu su radionice sa romskom zajednicom i jačanje kapaciteta škola kroz prevenciju osipanja iz obrazovanja, jer je otkriveno da je to jedan od uzroka, ali i jedna od posledica dečijih brakova. Predviđene su  i aktivnosti na socijalnoj inkluziji Roma, mada je Subotica poznata po preduzimanju tih aktivnosti“.

Klaudija Kurina, predsednica Udruženja Roma i koordinatorka za inkluziju Roma našeg grada:

„Ovo nije uobičajena tema, potrebno je da odaberemo porodice i trenutak kada su svi mirni, da saslušamo ljude, da pitamo zbog čega se to desilo jer je to nešto što se događa deci i ženama. Imamo saznanja da se to dešava, ali dok se „Praksis“ nije pojavio, mi se nismo bavili time, možda je samo Centar za socijalni rad imao podatke“.

Ljubinka Gluščević, zdravstvena medijatorka iz Subotice, član udruženja Roma „Arči“:

Mnogi ne žele da pričaju o tome, negiraju istinu. Romkinje se  rano udaju i to je često posledica siromaštva i nedostatka obrazovanja. U jednom broju porodica dočekivali su nas sa osmehom, potvrđivali ranu udaju navodeći da je to tradicija Roma“

Magda Fehervari, zamenik sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti je rekla da dečiji brakovi predstavljaju grubo kršenje prava deteta i zakona i da je potrebno angažovanje čitave zajednice na njihovoj prevenciji.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search