Rašomon na sednici HNV-a

Sre, 04.11.2015 - 23:29 -- nikola.tumbas
Zvučni zapis 21 sjednice Hrvatskog nacionalnog veća
Zvučni zapis 21 sjednice Hrvatskog nacionalnog veća
Mario Vrselja izjava na 21 sjednici HNVa u Rumi
Mario Vrselja izjava na 21 sjednici HNVa u Rumi
Stanko Krstin Da li je možda ovo fašizam
Stanko Krstin Da li je možda ovo fašizam
Mata Matarić Nema potrebe da se HNV bavi Bunjevcima
Mata Matarić Nema potrebe da se HNV bavi Bunjevcima

U svom novom načinu biranju mesta održavanja sjednica Hrvatskog nacionalnog vjeća za sinoćnju 21. po redu bila je odabrana Ruma.

Sjednicu otvorio dr Slaven Bačić, pozdravom za prisutne i molbom domaćinina iz HKPD Matija Gubec da predstave svoju podužu istoriju od 112 godina, što je predsednik društva Pavle Škrobot i uradio.

(U nesinhronizovanom zvučnom zapisu celokupne sednice, možete na početku čuti sve o društvu i Hrvatima a Rumi)

 

Peta tačka je bila ta oko koje je počela rasprava - Akcioni Plan R.Srbije za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a koji je ocenjen kao veoma loš.

Vjećnici grupe oko dr Stantić Tomislava, (opravdano odsutan) insistirali na tome da im se kaže šta je HNV poslao kao svoje primedbe na ovaj plan dok je druga strana, većinska, nastojala da im to pojasni. Najviše su po ovome diskutovali Josipa Ivanković koja je tražila odgovore i Darko Sarić Lukendić koji je pokušavao da ih da.

10 novembra je praktično početak javne rasprave o ovome i to u Skupštini Vojvodine.

 

***

Izvadak iz AP-a kao ilustracija...

- Појам националне мањине дефинисан је законом на начин који је у складу са упоредно правним искуствима и који се ослања и на Европску повељу о регионалним или мањинским језицима. Приликом пописа становништва 2011. године учињени су значајни напори да се обезбеди да право на слободну само-идентификацију буде у потпуности загарантовано.

- У Републици Србији још увек постоје покушаји оспоравања појединих националних мањина и наметања идентитета упркос чињеници да су формирани национални савети националних мањина чија се посебност оспорава. Још увек су присутне расправе о националном идентитету Буњеваца и Хрвата, Влаха и Румуна. Органи Републике Србије се у свом деловању стриктно придржавају начела слободне самоидентификације садржаног у члану 3. Оквирне конвенције и не  арбитрирају у оваквим спорењима нити било којој заједници намећу национални идентитет.

***

Glavna tema sednice je bio je opet Mario Vrselja, predsednik poverenstva HNV-a za mlade, koji je prošlog puta skrajnuo neviđenu problematiku koju vjećnik Stanko Krstin ima sa pravosudnim organima u ovoj zemlji kada ju je predstavio na sednici  sednici HNV-a u Zrenjaninu.

Mario je danas konačno izjasnio o njegovom slučaju, koji je pokrenuo novinar Darko Šper, davši izjavu, gde je gotovo sve napisano o njemu demantovao.

Mario se izvinio za kritičnu rečenicu da je on položio cveće na Blajburgu u ime svih Hrvata u Vojvodini, kada je tamo potpuno samoincijativno otišao (Kompletnu izjavu pogledati u prilogu!)

 

Vjećnica Josipa je Vrselji posle obraćanja savetovala da da ostavku na svoju poziciju, što Mario, naravno, nije prihvatio.

Predsednik HNV-a nije hteo da komentariše slučaj pozivajući se da je o tome svojevremeno dao izjavu.

 

Sa kritičkim komentarima, na prethodno izveštavanje medija iz Zrenjanina, vjećnik Stanko Krstin je rekao obraćavši se Mariu Vrselji:

- Mario nisi u moje lično ime, niti bilo ko, položio venac. Mi o tome nismo raspravljali, i mi nismo dali nalog Mariu da u naše ime polaže venac. Nismo nikome dali!

Krstin je nastavio da HNV o "problemu" nije zauzeo stav pa je to sada palo HNV-u na teret.

- Tada kada afera je nastala mi smo morali kao krovna organizacija da izađemo sa našim stavom i da kažemo šta o tome mislimo.

 

Nadovezujući se na pojam fašizma, sa kojom su mediji povezali Maria, Krstin je ponovo podsetio na njegovu problem i situaciju pa postavio sledeća pitanja i davao odgovore.Stanko Krstin ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu

- Da li to ta najstrašnija društvena pojava gde, izvesni, Nikola Aleksić dođe i hoće da mi zatvori firmu, zato što sam Hrvat?

- Nije!

- Da li to ta najstrašnije društvena pojava kada Nikola Aleksić hoće celu moju porodicu hoće da protera?

- Pa nije ni to!

- Da li to ta najstrašnija društvena pojava kada, ...bilo koji čovek, koji hoće sve Hrvate iz Srbije da protera.

E nije ni to!

- A šta to ta najstrašnija društvena pojava?

- Ja tu ne očekujem odgovor ni od koga, nego sebi postavljam pitanje. Da li tu ima primesa kada državni organi to čine zajedno, to zajedno sa  Nikolom Aleksićem. Da li tu ima primesa te nastrašnije društvene pojave od kako postoji čovečanstvo, kada to radi MUP, tužilaštva i sudovi. To pitam?!

 

Na kraju - S jedne strane je bio zaključak da se ovaj slučaj ne bi razvio u ovo što jeste da je HNV reagovao ranije i jasnije. S druge strane komentar je bio da je sav slučaj izforsiran i pritom ukazano na članak u dnevnoj novini Blic gde stoji da je dr Stantić Tomislav izjavio da je Mario Vrselja neonacista, a da se to desilo na konferenciji za štampu održanu ispred prostorija HNV-a 6.oktobra. ( Zvučni zapis iste možete poslušati ovde pa doći do zaključka )

U nastavku je bilo postavljeno i pitanje sukoba interesa novoizabranog predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova sa njegovom pozicijom u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na što je Kranjčević dobio odgovor od Vesne Prćić i Slavena Bačića da, po zakonu, nije u sukobu interesa.

 

 

 

Custom Search