Najavljena veslačka regata Palić Open

Pet, 04.07.2014 - 13:36 -- dejan.vukovic

Tokom vikenda na Palićkom jezeru će se održati 52. međunarodna veslačka regata Palić Open u organizaciji Veslačkog saveza Vojvodine uz tehničku organizaciju veslačkog kluba Palić. Očekuju se veoma kvalitetni veslači, a samim tim i viši rang takmičenja u odnosu na prošle sezone. 

Podršku veslačkoj regati pružio je i grad Subotica, tako se na pressu prvi obratio Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam. - Drago mi je što u ime grada mogu da predstavim veslačku regatu koja će se održati na jezeru Palić, 5. i 6. jula. Regatu podržava grad Subotica jer pored sportskog aspekta ima veliki značaj i po pitanju turizma. Očekujemo između 400 i 500 gostiju na našem Paliću u toku tri dana. Zahvaljujem se veslačkom klubu Palić koji uspešno organizuje ovu regatu dugi niz godina a iskoristio bih priliku da čestitam veslačima kluba Martinu Mačkoviću i Paći Evi zapažene rezultate u reprezentaciji. Poželeo bih našim reprezentativcima dobro takmičenje i osvajanje medalja. 

Više o samoj regati rekao je Tomislav Zvekanović, predsednik veslačkog kluba Palić. - Ove godine je nešto manje učesnika ali je zato kvalitetom na višem nivou.  Imaćemo takmičenje u svim kategorijama, od pionira do veterana. Regata počinje u subotu 5. jula od 9 časova kada su predtakmičenja a od 15 časova su na programu finala. U nedelju počinjemo u 8 časova a finala su na rasporedu od 14h. Ovom prilikom pozivam gledaoce i građane da dođu na Palić i budu svedoci dobrih i kvalitetnih trka. 

Na vojvodinu Openu učestvovaće oko 20 klubova iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Makedonije sa preko 500 takmičara, trenera i ljudi i z logistike. Do kraja dana očekuju se još prijave takmičara iz Austrije, Bugarske i Rumunije. Liste se zaključuju u 18h kada zaseda regatni odbor i kada će biti poznata konačna lista svih veslača koji učestvuju na regati. Takmičenje će se održati u svim kategorijama počevši od pionira do veterana kao i univerzitetske ekipe u osmercima.

Najuspešniji subotički veslač Martin Mačković izneo je svoje utiske o predstojućoj regati, koja će mu posluži kao priprema za Svetsko prvenstvo za veslače do 23 godine koje se održava u Varezi, gde će nastupiti u dublu sa Viktorom Pivačijem - Ispostavili se da smo odličan par i mislim da odlično napredujemo. Posebno sam sretan sa svojim novim čamcem koji je klub dobio od grada i zato pomalo žalim što se neću takmičiti u samostalnoj konkurenciji. Međutim, odlično veslamo u dublu i svi su iznenađeni kako smo brzo postigli dobre rezultate. Zbog ostvarenih rezultata već ove godine veslamo u seniorskoj konkurenciji u B timu veslača do 23 godine. Veslali smo nedavno u četvercu u seniorskoj konkurenciji u Beogradu i zauzeli 12 mesto. Nakon toga smo nastupili u Bledu u dvojcu gde smo bili prvi, i tamo je bilo baš dobro. Očekujem dobar rezultat na Paliću, imamo jaku konkurenciju posebno u mađarskom dvojcu koji su bili na oplimpijadi i na svetskim kupovima zauzimali četvrta i peta mesta. Mislim da možemo da ih dobijemo. Pored njih imaćemo konkurenciju i u drugim veslačima. Borbeni smo i ako pokažemo šta i koliko možemo verujem u odličan rezultat. Nakon toga idemo na pripreme na Srebrno jezero a posle nas očekuje Evropsko prvenstvo gde ukoliko izborimo finale svašta je moguće. Na jesen obojica odlazimo u Ameriku gde nastavljamo studije na koledžu. Želja nam je da treniramo dalje i da napredujemo u seniorskoj konkurenciji. 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search