16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Kategorija: 

POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNE KAMPANJE „16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA“

  • NE PRISTAJEM
  • NE PRISTAJEM – NA NASILJE, NETOLERANCIJU I DISKRIMINACIJU
  • NE PRISTAJEM – NA NEPOŠTOVANJE SVIH LJUDSKIH ŽENSKIH PRAVA
  • NE PRISTAJEM - NA NASILJE NAD ONIMA KOJI MISLE DRUGAČIJE

Forum žena Demokratske stranke Subotica i ove godine će se priključiti globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama svojom kampanjom pod sloganom "Ne pristajem".

I ove godine će osnovna tema kampanje, kao i prethodnih godina biti nasilje nad ženama, ali će ove godine kampanja biti posvećena i borbi protiv nove vrste nasilja koja je postala gotovo svakodnevna pojava, a odnosi se na nasilje nad onima koji misle drugačije zbog različitosti u političkim opredeljenjima ili zbog društvenog angažovanja pojedinaca i pojedinki.

Demokratska stranka se više od 23 godine bori protiv nasilja, netolerancije i diskriminacije, bori se za postizanje pune ravnopravnosti u našem društvu, što je jedan je od osnovnih uslova demokratskog, razvijenog i modernog društva.

Forum žena Demokratske stranke Subotica je zbog toga prethodnih godina u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ podsećao i isticao da su ženska prava ljudska prava i da svi imamo pravo na život bez nasilja. Članice Foruma žena Demokratske stranke Subotice svakodnevnim aktivnostima ukazuju na činjenice:

  • da je nasilje posledica zloupotrebe moći jednog pola nad drugim, a ne ženinog ponašanja,
  • da može da se desi svakoj ženi,
  • da je jedan od glavnih razloga za neravnopravan položaj žena u društvu njihova ekonomska zavisnost.

O nasilju nad ženama se govori, piše, svedoči. Protiv njega se bori na različite načine, gotovo svakodnevno. Žene u našoj zemlji imaju sve veću podršku društva i institucija da se ovaj problem iskoreni: naš Krivični zakon prepoznaje nasilje u porodici kao krivično delo, Porodičnim zakonom su predviđene mere zaštite protiv nasilja, donet je Zakon o rodnoj ravnopravnosti, u Vojvodini se sprovodi i Strategija za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, žrtve sve češće prijavljuju nasilnike i imaju mogućnost da sigurnost i utočište pronađu u „Sigurnim kućama“, savet mogu da potraže na SOS linijama i u savetovalištima za žrtve porodičnog nasilja.

Borba protiv nasilja je jedno od ključnih pitanja demokratije i osnovnih sloboda građanki i građana, a pitanje vladavine prava, bezbednosti i sigurnosti građana je duboko ukorenjeno u osnovne vrednosti Demokratske stranke.

Aktivisti i aktivistkinje Demokratske stranke svakodnevno stradaju samo zato što su članovi i članice Demokratske stranke. Mi u Demokratskoj stranci verujemo da ista pravila i isti zakoni moraju važiti za sve. Gradili smo pravnu državu koja će biti iznad svačije samovolje, stvarali smo institucije koje će raditi po zakonu, borili smo se za društvo u kojem će istina biti važnija od svake stranke i pojedinca.

Forum žena Demokratske stranke neće odustati od borbe za Srbiju u kojoj svako ima pravo da misli drugačije, da bude drugačiji, jer samo kada budemo poštovali razlike koje među nama postoje, možemo ostvariti stvarnu ravnopravnost i poštovanje svih ljudskih prava.

NE PRISTAJEMO, NE POVLAČIMO SE, NE BOJIMO SE I NE ODUSTAJEMO.

Subotica, 25.11.2013. Forum žena Demokratske stranke Subotica

Custom Search